VTEK sieks VSD vadovo tarnybinio buto privatizavimą pripažinti negaliojančiu

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nutarė kreiptis į teismą, siekiant, kad ligšiolinio Valstybės saugumo departamento vadovo Arvydo Pociaus tarnybinio buto privatizavimas būtų pripažintas negaliojančiu.

Toks sprendimas priimtas posėdyje pirmadienį, kuriame VTEK svarstė A.Pociaus veiksmų, įsigyjant Valstybės saugumo departamento tarnybinį butą, atitiktį Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatoms.

Kaip pranešė VTEK, įvertinusi gautą medžiagą komisija vienbalsiai konstatavo, kad A.Pocius, įsigydamas valstybės turtą – departamento tarnybinį butą – mažesne negu rinkos kaina pasinaudojo pareigomis asmeninei naudai gauti ir tokiais savo veiksmais pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus.

Vadovaudamasi šiuo įstatymu, komisija taip pat nusprendė pareikšti ieškinį teismui dėl buto, esančio sostinės Rugių gatvėje, pirkimo-pardavimo sutarties, pripažinimo negaliojančia.

Jei Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvados taptų vienu iš A.Pociaus atleidimo pagrindų, įrašytų prezidento dekrete, tuomet A.Pocius trejus metus negalėtų dirbti valstybės tarnyboje.

Prezidento patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė sakė žurnalistams, kad dekretą dėl VSD vadovo

atleidimo ir naujo generalinio direktoriaus paskyrimo V.Adamkus pasirašys grįžęs iš pirmadienį ir antradienį vykstančio darbo vizito Azerbaidžane. „Kol prezidentas dekreto nepasirašė, jokių komentarų neteikiame”, – pabrėžė patarėja.

Kartu ji pridūrė, kad vadovaujantis įstatymu dėl viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje, VTEK nutarimas įsigalioja tik po mėnesio, nes per tą laiką VTEK svarstytas pareigūnas dar turi teisę sprendimą apskųsti.

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas mano, kad, jei yra nustatytas viešųjų ir privačių interesų derinimo pažeidimas, tuomet asmuo negali būti valstybės tarnautoju.

„Jeigu yra Vyriausios tarnybinės etikos komisijos sprendimas, kad yra privačių ir viešų interesų konfliktas, jis (A.Pocius – BNS) negali pasilikti valstybės tarnyboje”, – pirmadienį žurnalistams teigė V.Muntianas.

Visgi, Seimo pirmininko teigimu, sprendimą dėl dekreto turinio priims pats prezidentas.

Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos narys Jurgis Razma pažymi, kad po šio VTEK sprendimo prezidentas V.Adamkus VSD vadovą turėtų atleisti kaip savo poelgiu pažeminusį pareigūno vardą, nes Seimas A.Pociaus atleidimui pritarė nenurodydamas jokių motyvų.

„Pagal VSD statutą, pareigūno vardo žeminimas – tai veika, kuria pareigūnas sudaro neigiamą, klaidingą visuomenės nuomonę apie Saugumo departamentą. A.Pociaus veikla kaip tik atitinka šį apibūdinimą, tai patvirtino ir VTEK sprendimas, tad prezidentas neturėtų baimintis įvardinti reiškinius jų tikraisiais vardais”,- sakė J.Razma.

Pavasarį A.Pocius baigė tarnybinio buto sostinės Jeruzalės rajone privatizavimo procedūrą.

Pranešama, kad A.Pocius 4 kambarių butą prieš 8-erius metus statytame name įsigijo už 315 tūkst. litų, nors ekspertai jį įkainojo 170 tūkst. litų brangiau.

VSD tarnybinių butų privatizavimu jau anksčiau domėjosi Seimo Audito komitetas ir prieš porą savaičių kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas įvertinti veiksmų teisėtumą bei užtikrinti viešojo intereso apsaugą, departamentui rekomenduota privatizavimo procesą sustabdyti.

Seimas jau yra pritaręs A.Pociaus atleidimui iš VSD vadovo pareigų, kuriose jį pakeis dabartinis Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas Povilas Malakauskas.

VSD vadovą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.