„Mažeikių naftos” vadovas nužudytas Čiūrų kaime

Buvusio „Mažeikių naftos” vadovo Gedimino Kiesaus, jo sūnaus ir vairuotojo nužudymo aplinkybes nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas praėjusią savaitę apklausė Panevėžio „tulpinių” pažįstamą Sigitą Raišelį, kurį laiką taip pat įtariamą susijus su šiuo nusikaltimu, netgi buvusį suimtą ir kalintą. Tačiau paaiškėjus, kad su žudynėmis panevėžietis neturi nieko bendra, byla buvo nutraukta ir vyriškis paleistas į laisvę.

Pasala – Ukmergės rajone

G.Kiesus, jo sūnus ir vairuotojas buvo nužudyti beveik prieš septynerius metus – 2000-ųjų liepą.

Pasala iš Vilniaus vykusiems sūnui ir tėvui Kiesams buvo surengta 2000-ųjų liepos 6-sios vakarą Ukmergės rajone, šalia automagistralės Vilnius – Panevėžys. Tądien G.Kiesus su vairuotoju Alfonsu Galminu vyko iš Vilniaus oro uosto, kur pasiėmė iš studijų užsienyje grįžusį sūnų.

Bylos duomenimis, mažeikiškių automobilį „Mercedes-Benz ML 320” „tulpiniai” sustabdė apsimetę policijos pareigūnais – policijos uniformas vilkėjo Virginijus Baltušis, Algimantas Vertelka, Audrius Andrušaitis ir Dainius Skačkauskas.

Grasindami automatu ir pistoletais, užpuolikai išlaipino Kiesus ir A.Galminą iš automobilio, rankas surakino antrankiais. Netrukus vyrai buvo nugabenti į iš anksto paruoštą sodybą Panevėžio rajone, Čiūrų kaime.

Sargą išvežė į Vilnių

S.Raišelis teismui pasakojo, kad pažinojo šios sodybos savininką. „Tulpiniai” kartą joje buvo lankęsi ir prašė S.Raišelio gauti iš sodybos savininko raktus.

Nenujausdamas nieko bloga sodybos savininkas sutiko. Raktai buvo pas vietinį gyventoją. Sodyboje buvo ir sargas. Prieš kraupius įvykius pasirūpinta, kad jis būtų išvežtas į Vilnių.

Kai sodyboje jau buvo laikomi Kiesai su vairuotoju, S.Raišelis taip pat buvo, tačiau pagrobtųjų nematė. Vėlų vakarą jis išvydo policijos uniformą vilkėjusį V.Baltušį, panašiai apsirengęs buvo ir A.Vertelka.

Proceso dalyviai liudytojo teiravosi, ar neklausęs pažįstamų, kodėl jie taip apsirengę ir kas čia per maskaradas vyksta.

S.Raišelis teismui teigė, kad tokių klausimų V.Baltušiui užduoti negalima, todėl jis ir neklausinėjęs: davė suprasti, kad norėjęs grįžti namo gyvas.

Nužudę vyrus pasiėmė pinigus

Bylos duomenimis, „tulpiniai” iš G.Kiesaus atėmė jo grynuosius pinigus bei banko korteles. Kortelių mokėjimų kodai buvo išgauti grasinimais.

Visi trys vyrai buvo nužudyti, po to nukirstos jų galvos. Lavonai užkasti žemėje. Jie aptikti tik 2001-ųjų lapkritį.

Nužudę Kiesus ir jų vairuotoją, „tulpiniai” nuvyko į Latviją, kur naudodamiesi bankomatais išgrynino G. ir V.Kiesų pinigus įvairia valiuta – daugiau nei 128 tūkstančius litų.

Dalyvavusiuosius nužudyme sušaudė

Kiesų ir Galmino nužudyme dalyvavusius „tulpinius” Egidijų Bučį, Giedrių Liubartą, Ramūną Narbutą ir Aleksandrą Lebedevą ištiko toks pat likimas, kaip ir mažeikiškius.

Siekiant, kad apie buvusio „Mažeikių naftos” vadovo nužudymą nepasklistų kalbos, 2000-ųjų rugpjūtį jie buvo sušaudyti bendrų miške Panevėžio rajone.

Nuteisti iki gyvos galvos

A.Vertelka, V.Baltušis ir A.Andrušaitis jau nuteisti kalėti iki gyvos galvos už kitas žmogžudystes. Juos 2003-iųjų spalio 31 dieną nuteisė Vilniaus apygardos teismas.

D.Skačkauską teismas pripažino kaltu dėl neteisėto laisvės atėmimo, nusikaltimo slėpimo ir kitų nusikaltimų, tačiau bausmės vykdymą atidėjo.

Nuosprendis yra įsiteisėjęs. Šiemet šį nuosprendį galioti paliko Aukščiausiasis Teismas.

Šiuo metu Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje byloje „tulpiniams” yra pareikšti įtarimai dėl 24 žmonių nužudymo, bankrutuojančios bendrovės „Sema” turto plėšimo, teroro aktų, dalyvavimo nusikalstamame susivienijime. Bylos nagrinėjimą teismas tęs rugsėjo mėnesį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.