Kava kvepia brangimu

Pastarosiomis dienomis tarptautinėje rinkoje kyla neregėtos bangos dėl kavos kainų. Specialistai nelinkę prognozuoti, kada rekordiškai pasaulinėse biržose pabrangusi kava pasieks mūsų parduotuvių lentynas, tačiau yra teigiančiųjų, kad ilgai laukti nereikės.

Robustos kavos kainos Londono ateities sandorių biržoje LIFFE praėjusią savaitę buvo pasiekusios rekordinį lygį per devynerius metus ir vis nenustoja kilti.

Kavos kainos Londone didėja būgštaujant dėl mažesnio eksporto iš Vietnamo – antro pagal dydį kavos tiekėjo pasaulinėje rinkoje. Jei robustos kavos brangimas bus ilgalaikis, tai pirmiausia didės pigiausios kavos kainos.

Taip pat brangsta arabikos pupelės, kurios daugiausia auginamos Brazilijoje. Mėnesio pabaigoje ten prasideda žiemos sezonas, tad rinkoje įsisiūbavo spekuliacijos dėl sušalsiančio derliaus.

Per metus pabrango 70 procentų

Robustos kavos kainos Londone pakilo daugiausia nuo 1998 metų – iki 1,918 tūkst. JAV dolerių už toną ir 70 proc. daugiau nei tuo pat metu pernai.

Tarptautinės kavos organizacijos atstovai žiniasklaidai teigė, kad nerimą kelia ne vien tiekimo sutrikimai, bet ir prasta pupelių kokybė – pastarosiomis dienomis išbrokuota daug partijų, atkeliavusių į Europos uostus.

Bendrovės „Šviežia kava” direktorius Vytautas Kratulis mano, kad robustos brangimas paveiks masinę produkciją, karaliaujančią Lietuvos prekybos centrų lentynose.

Robustos yra bene kiekviename kavos mišinyje. Dar brangimas paveiks tuos gamintojus, kurie iš robustos gamina espresso kavą. Bet tai neturėtų atsiliepti baruose ir restoranuose gaminamai espresso, kurios kaina daugiau susijusi su aptarnavimu ir investicijomis į veiklą”, – kalbėjo V.Kratulis.

Jis pasakojo, kad viena robustos kava nevartojama, nes tik nuskinta yra labai neskani ir nekvapi. Dažnai ji papildomai apdorojama taip, kad neliktų jokio jos skonio nei kvapo.

„Liaudiškai tariant, tai maltos taburetės. Dedama į kavos mišinius dėl stiprumo, nes turi daugiau kofeino, taip pat dėl masės – norint sumažinti produkto kainą. Kitas savybes kavai suteikia arabikos pupelės”, – sakė V.Kratulis.

Daugiau, nei atrodo

Pasižvalgius parduotuvėse susidaro įspūdis, kad robustos kainos Londono biržoje mūsų neliečia, nes ant didžiosios daugumos kavos pakuočių sudėtis nurodoma – 100 proc. arabika.

„Kraft Foods” kompanijos atstovas Lietuvoje Marius Giržadas mano, kad vienai rūšiai brangstant kita negali likti nuošalyje.

„Jei robusta pasieks arabikos kainų lygį, tai visi pereis prie pastarosios rūšies ir arabikos kainos pakils. Tačiau kainų lygis biržose, kad paveiktų galutinį produktą, turi laikytis bent vieną metų ketvirtį”, – sakė M.Giržadas.

Tiesa, yra prielaidų, kad dėl tiesioginės robustos kainų įtakos 100 proc. iš arabikos pupelių gaminama kava parduotuvių lentynose gali pabrangti kur kas greičiau.

„Pastebėjau, kad kuo toliau, tuo daugiau melo ant kavos pakelių. Rašoma, kad yra 100 proc. arabikos kava iš geriausių pasaulio plantacijų, o robustą joje gali pajusti net ne profesionalas – toks didelis kiekis įmaišytas. Taip elgiasi užsieniečiai gamintojai. Kai rašoma, kad kava 100 proc. natūrali – tai žodžių žaismas – tuomet aišku, jog perki mišinį”, – juokavo V.Kratulis.

Priklauso nuo atsargų

Arabikos kavos rūšį augina ir eksportuoja Brazilija – pasaulinės kavos rinkos lyderė. Ši kava kotiruojama Niujorko biržoje, ji brangesnė ir dėl savybių labiau vertinama nei robusta. Pastarosiomis dienomis užsienio spaudoje pasipylė komentarų ir prognozių dėl būsimo jos derliaus, kurio likimu artėjant žiemai Brazilijoje nesunku spekuliuoti.

Beje, teigiama, kad pagal natūralų ciklą šie metai bus mažiau derlingi, tad kavos tiekimas sumažės. Arabikos kainos Niujorke kyla. „Trumpalaikiai kainos svyravimai įtakos neturi. Biržoje jie vyksta nuolat. Didelės kompanijos, tokios kaip „Kraft Foods”, žaliavos prisiperka ilgam laikui, o turint daug atsargų produkcija nebrangs net šuoliuojant kainoms”, – aiškino „Jacobs” kavą gaminančio koncerno atstovas.

M.Giržadas mano, kad situacija biržose greitai atsilieps mažiems gamintojams, neturintiems didelių atsargų.

„Daugelis gamintojų, turi kontraktus tam tikram terminui, per kurį kavą perka fiksuota kaina, nors biržoje pokytis didelis. Kontraktai sudaromi ne mažiau kaip pusmečiui. Apskritai rinkoje kava ėmė brangti anksčiau. Tą brangimą amortizavome mažindami savo pelno maržą. Tačiau ateina laikas, kai ir dideli rinkos žaidėjai, tarptautiniai koncernai, bus priversti koreguoti kainas”, – sakė „Daisenos” prekybos vadovas Rimvydas Margevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.