Prancūzijos rinkimus laimėjo Sarkozy, nors kairieji ima atsigauti

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) pirmadienį užsitikrino solidžią daugumą parlamente politinėms ir ekonominėms reformoms vykdyti, bet rinkėjai apkartino dešiniųjų pergalę nesuteikdami jiems prognozuotos dar didesnės persvaros ir neišrinkdami vieno ministro, kuris dėl to yra priverstas trauktis iš vyriausybės.

Galutiniai oficialūs rezultatai rodo, kad 52 metų N.Sarkozy turės 345 vietas 577 vietų Nacionalinėje asamblėjoje – daug mažiau nei prognozuota triuškinama 470 vietų dauguma. Atrodo, kad balsai buvo prarasti dėl pardavimo mokesčio padidėjimo.

Tačiau net ir po šių nesėkmių N.Sarkozy turi tokias pozicijas parlamente, kad galės tęsti reformas, kuriomis siekiama padaryti Prancūzijos ekonomiką konkurencingesnę sušvelninant darbo įstatymus*apkarpant valstybinių paslaugų sektorių, mažinant mokesčius ir leidžiant dirbti daugiau valandų.

Jis žadėjo išjudinti antrą pagal dydį euro zonos ekonomiką ir padidinti metinį augimą. 2006 metais Prancūzijos ekonomikos augimas buvo 2,1 proc., o euro zonos vidurkis buvo 2,7 procento. Apskaičiuota, kad nedarbas yra mažiausiai 8,3 procento.

N.Sarkozy, kuriam dar reikėjo paskirti kai kuriuos jaunesniuosius ministrus, turėjo netikėtai performuoti vyriausybę, nes antrasis pagal rangą vyriausybės narys Alainas Juppe (Alenas Žiupė) pralaimėjo Bordo ir paskelbė, kad pasitrauks.

Po sekmadienio rinkimų N.Sarkozy Sąjunga už liaudies judėjimą (UMP) ir jos sąjungininkai turi mažiau nei 359 vietas, kurias parlamente turėjo iki šiol, o socialistų ir jų sąjungininkų turimų vietų padaugėjo nuo 149 iki 207.

Šią netikėtumų dieną Segolene Royal (Segolen Ruajal), kuri kaip kairiųjų kandidatė per prezidento rinkimus pralaimėjo N.Sarkozy, pranešė, kad išsiskiria su savo partneriu, Socialistų partijos lyderiu Francois Hollande’u (Fransua Holandu). Tai – dar vieną posūkis prieš būsimą kovą už partijos kontrolę.

„Priešingai nei tikėtasi, prezidento dauguma nelaimėjo didžiulės daugumos, – pirmadienį rašo verslo dienraštis „Les Echos”. – Tai pertvarkymas, … naudingas socialistams, kurių kreipimasis į rinkėjus (su raginimu) „pabusti” padarė netikėtą poveikį”.

A.Juppe, kuris vos prieš mėnesį buvo paskirtas vadovauti naujai energetikos ir aplinkos ministerijai, pralaimėjo beveik nežinomai vėžinių susirgimų specialistei Michele Delaunay (Mišel Delonė) ir tapo didžiausia atsigaunančių socialistų auka.

Premjeras Francois Fillonas (Fransua Fijonas) nusprendė, kad bet kuris pralaimėjęs ministras turės trauktis, ir šis praradimas aptemdė šventę UMP, kuri yra pirmoji nuo 1978 metų perrinkimą užsitikrinusi partija.

Pasak F.Fillono, rinkimų rezultatai pranašaus naujos vyriausybės darbo pagyvėjimą. Vyriausybė parlamento sesiją sušauks birželio 26 dieną.

N.Sarkozy, kuris laikomas verslininkų favoritu, perima vadovavimą susiskaldžiusiai, trapiai visuomenei, kuriai reikia ekonominių reformų ir tam tikros tikėjimo savimi dozės, nors Prancūzija ir yra branduolinė valstybė ir turi nuolatinę vietą Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje.

F.Hollande’as sakė, jog rinkėjai atkreipė dėmesį į perspėjimus, kad triuškinama konservatorių pergalė suteiktų N.Sarkozy nevaržomą valdžios svertų kontrolę, ir jog dešinieji sumokėjo už savo planus dėl pardavimo mokesčio.

Nors socialistai išvengė triuškinamo pralaimėjimo, jų laukia tolesni vidaus neramumai, nes paaiškėjo, kad S.Royal ir F.Hollande’as, kurie buvo vadinami kairiųjų „galingųjų pora „, nutrauks ilgai trukusią savo partnerystę.

F.Hollande’as, kurį susilpnino pralaimėjimai per prezidento ir parlamento rinkimus, yra smarkiai spaudžiamas trauktis, ir išsiskyrimas su S.Royal galėtų sudaryti sąlygas jai siekti perimti vadovavimą partijai.

Komunistai gavo 15 vietų parlamente, o žalieji – keturias. Centristo Francois Bayrou (Fransua Beru) Demokratinis judėjimas gavo vos tris vietas – tai laikoma nesėkme po prezidento rinkimų, per kuriuos jis surinko 18,5 proc. balsų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.