NATO turi imtis aktyvaus vaidmens užtikrinant energetinį saugumą, sako Lietuvos ministras

NATO išgirdo Lietuvos raginimą imtis aktyvaus vaidmens užtikrinant Aljanso narių energetinį saugumą, Lietuva – NATO raginimą adekvačiai finansuoti gynybą.
NATO gynybos ministrų susitikime Briuselyje penktadienį, kuriame susirūpinimą energetiniu saugumu pareiškė Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, sutarta glaudžiau bendradarbiauti šioje srityje, taip pat ir stiprinant kibernetinę apsaugą.

Šie klausimai ypač svarbūs Baltijos valstybėms, kurios, būdamos priklausomos nuo Rusijos energijos išteklių tiekimo, kritikuoja Maskvą naudojant energetiką kaip politinio spaudimo įrankį ir susiduria su jos kibernetinėmis atakomis. Pastarąsias neseniai patyrė Estija, kai, Maskvai užsirūstinus dėl paminklo sovietų kariui Taline perkėlimo į kitą vietą, kryptingais veiksmais iš kompiuterių Rusijoje buvo sutrikdyta Estijos valstybinių institucijų informacinių sistemų veikla.

Lietuva, savo ruožtu, susitikime išgirdo raginimų sparčiau didinti išlaidas gynybai.

Lietuva pagal bendrojo vidaus produkto procentą skirtą gynybai užima vieną paskutiniųjų vietų tarp sąjungininkių.

Šiemet Lietuvoje gynybai planuojama skirti 1,27 proc. BVP, arba 1,115 mlrd. litų. Šis rodiklis smarkiai atsilieka nuo Lietuvos politinių partijų įsipareigojimo stojant į Aljansą gynybai skirti iki 2 proc. BVP. Nepakankamas gynybos finansavimas, dėl kurio Lietuvą nuolat linksniuoja NATO sąjungininkai, jau nebe pirmus metus verčia Lietuvą lėtinti Aljanso pajėgų tikslų ir kariuomenės modernizavimo planus.

Aptariant NATO tarptautines misijas, J.Olekas ragino NATO daugiau dėmesio skirti santykinai ramioms Afganistano provincijoms, pažymėdamas, kad Lietuva didina savo įsipareigojimus Afganistane.

Lietuva Afganistane turi 130-ties karių kontingentą Goro provincijoje, kurios atkūrimui vadovauja, o liepą ketina pasiųsti elitinio Specialiųjų operacijų junginio (SOJ) 40-ties karių eskadroną „Aitvaras” į Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. International Security Assistance Force, ISAF) operaciją šalies pietuose.

Bendrame NATO ir Ukrainos gynybos ministrų susitikime, kaip pranešė KAM, J.Olekas ragino Ukrainą tęsti saugumo ir gynybos reformas bei užtikrino tolesnę Lietuvos praktinę bei politinę paramą Ukrainos transatlantinei integracijai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.