JAV valstybės sekretorė pakviesta kitąmet atvykti į Lietuvą

Vašingtone viešintis užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas pakvietė JAV valstybės sekretorę Condoleezzą Rice (Kondolizą Rais) 2008 metų sausį dalyvauti JAV ir Baltijos šalių partnerystės chartijos dešimtmečio minėjime Lietuvoje.

Šį kvietimą P.Vaitiekūnas perdavė ketvirtadienį vykusiame susitikime su C.Rice. Baltijos valstybių ir JAV diplomatinių santykių užmezgimo 85-ųjų metinių proga surengtame susitikime taip pat dalyvavo Latvijos ir Estijos UR ministrai.

Ruošdamosios narystei NATO, 1998 metais Lietuva, Latvija, Estija ir JAV pasirašė Baltijos šalių ir JAV partnerystės ir bendradarbiavimo chartiją, kurios tikslas buvo užsitikrinti JAV paramą ir geriau koordinuoti sąveiką su euroatlantinėmis struktūromis.

Kaip pranešė URM Spaudos skyrius, ministrų susitikime su C.Rice taip pat aptarti transatlantinio saugumo, paramos demokratijos plėtrai, energetikos, vizų klausimai.

Ministras P.Vaitiekūnas pasiūlė Baltijos šalių ir JAV užsienio reikalų ministrų susitikimus rengti reguliariai.

Po susitikimo Valstybės departamente buvo surengtas priėmimas, kuriame dalyvavo Baltijos šalių užsienio reikalų ministrų delegacijos, lietuvių, latvių ir estų bendruomenių JAV atstovai, diplomatinio korpuso nariai.

Kreipdamasis į susirinkusiuosius Lietuvos užsienio reikalų ministras priminė, kad daugiau kaip 50 metų Lietuva, Latvija ir Estija buvo okupuotos komunistinio režimo, šių šalių žmonės negalėjo gyventi laisvoje ir demokratinėje visuomenėje.

„Birželio 14-oji yra diena, kada mes, lietuviai, minime masinių mūsų žmonių trėmimų į Sibirą pradžią”, – sakė P.Vaitiekūnas, pabrėždamas, kad net ir tuo tamsiu sovietinės okupacijos metu, viltis neapleido lietuvių tautos.

Ministras išreiškė padėką JAV už tai, kad ji niekada nepripažino priverstinio Lietuvos inkorporavimo į Sovietų Sąjungą.

„Jūsų dėka Lietuvos nepriklausomybės diena buvo švenčiama kasmet ir Lietuvos nacionalinė vėliava plevėsavo Valstybės departamente šalia kitų šalių vėliavų”, – pažymėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Vizito Vašingtone metu P.Vaitiekūnas dalyvavo ir skaitė pranešimą konferencijoje „JAV ir Baltijos šalių ryšiai: švenčiant 85-uosius draugystės metus”. JAV Palikimo fondo Margaret Thatcher laisvės centro bei Lietuvos, Latvijos ir Estijos ambasadų Vašingtone surengtoje konferencijoje pranešimą skaitė ir Lietuvos ūkio viceministras Vytautas Naudužas.

Ministras P.Vaitiekūnas dalyvavo JAV lietuvių surengtame birželio 14-osios – Gedulo ir vilties dienos – minėjime ir pagerbė trėmimų ir okupacijos aukų atminimą, padėdamas gėlių prie Vašingtone neseniai atidengto Memorialo komunizmo aukoms atminti.

Vizito metu ministras P.Vaitiekūnas taip pat susitiko su JAV Kongreso Helsinkio komisijos pirmininku demokratu nuo Floridos valstijos Alcee Hastingsu.

Lietuva ir JAV diplomatinius santykius užmezgė 1922 metų liepos 28 dieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.