Švietimui skirta šimtas milijonų litų

Švietimo sistemai, mokyklų infrastruktūrai tobulinti, taip pat mokslo ir studijų plėtrai iš 2007 metų Privatizavimo fondo lėšų skirta 100 milijonų litų.

„Iš Privatizavimo fondo šiemet papildomai skirtos lėšos – tai tikrai labai didelis indėlis į švietimą ir mokslą. Už šiuos pinigus bus statomos ir rekonstruojamos mokyklos, perkami geltonieji autobusiukai, nauji mokyklinių baldų komplektai, rekonstruojami aukštųjų mokyklų pastatai, atnaujinama mokslinių laboratorijų įranga, didinami atlyginimai jauniems mokslininkams ir dar daug kas kita. Į švietimą nuo šiemet ateina tikrai nemažos investicijos. Greta papildomų šimto milijonų, Lietuvos švietimui ir mokslui iš ES struktūrinės paramos 2007-2013 metais dar skiriama beveik pusketvirto milijardo litų”, – pranešime spaudai teigė švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė.

Pasak pranešimo, iš Privatizavimo fondo skirtų lėšų per 2007- uosius metus švietimo įstaigose bus baigta statyti, rekonstruoti 21 ir paspartinta 13 mokyklų statyba bei rekonstrukcija. Šiose mokyklose dėl lėšų stokos užsitęsus statybų ar rekonstravimo darbams ir pakilus statybų kainoms, pastaruoju metu buvo užšaldytos investuotos lėšos.

Pažymima, kad dar iki šiol šimtas penkiasdešimt dviejų mokyklų mokiniai naudojasi lauko tualetais. Perspektyviausioms bendrojo lavinimo mokykloms šiuolaikiškiems sanitariniams mazgams įrengti iš Privatizavimo fondo lėšų skiriama 1 mln. 571 tūkst. litų. Taip pat bus įrengtos šiuolaikiškos nuotekų tvarkymo sistemos, kad nuotekos nepatektų į aplinką. Todėl bus mažinamas aplinkos užterštumas, pagerės mokymosi sąlygos.

Ne mažiau kaip 35 mokykloms bus nupirkta geltonųjų autobusiukų mokiniams, kurie gyvena toliau kaip 3 kilometrai nuo mokyklos, vežti. Ne mažiau kaip 50-čiai mokyklų bus skirti nauji mokyklinių baldų klasių komplektai, kompiuterinė bei kita įranga.

Privatizavimo fondo lėšomis turės galimybės pasinaudoti ne mažiau kaip 100 švietimo įstaigų. Mokymosi sąlygos pagerės keliasdešimčiai tūkstančių mokinių.

Be to, iš to paties fondo skirtų lėšų, nuo rugsėjo 1-osios dienos mokytojams bus papildomai mokama už vieną valandą, skirtą klasei vadovauti. Taigi klasių vadovai turės vidutiniškai iki 3 valandų, skirtų darbti su auklėtiniais.

Per 2007-uosius numatyta baigti statyti, rekonstruoti aukštųjų mokyklų, mokslo institutų pastatus, atnaujinti ar nupirkti įrangą. Taip pat skirti pinigai ir aukštųjų mokyklų studentų bendrabučiams atnaujinti.

Kaip buvo numatyta, nuo liepos 1 dienos mokslininkų – asistentų, jaunesniųjų mokslo darbuotojų, lektorių, mokslo darbuotojų, tyrėjų atlyginimai padidės 20 proc. Iš Privatizavimo fondo lėšų jauniesiems mokslininkams bus irgi didinamas atlyginimas – nuo rugsėjo 1 dienos mokslo ir studijų institucijų akademinių darbuotojų žemiausių pareigybių darbo užmokestis bus didinamas dar 10 proc.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.