Neblaivus avariją padaręs Mažeikių prokuroras bylinėtis dėl atleidimo iš darbo galės tik pasibaigus avarijos tyrimui

Už automobilio vairavimą esant neblaiviam ir tuo metu sukeltą avariją atleisto Mažeikių rajono apylinkės prokuratūros prokuroro Virgilijus Mockevičiaus skundą dėl atleidimo iš tarnybos teismas galės nagrinėti tik tada, kai bus priimtas sprendimas avarijos byloje.
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas ketvirtadienį galutine ir neskundžiama nutartimi paliko galioti Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartį, kuria buvo sustabdytas procesas dėl prokuroro atleidimo iš tarnybos, kol nebus išnagrinėta baudžiamoji byla dėl avarijos.

Sausio 2-sios vakarą Mažeikiuose tuometinio prokuroro V.Mockevičiaus nuosavas automobilis „Audi 100” atsitrenkė į pakelėje stovėjusį automobilį „Ford Galaxy”. Tyrimo metu paaiškėjo, kad neblaivus vairuotojas nepasirinko saugaus greičio, nesuvaldė automobilio ir susidūrė su pakelėje stovėjusiu kitu automobiliu.

Eismo įvykio metu žmonės nenukentėjo, tačiau buvo apgadintos abi transporto priemonės.

Kitą dieną pareigūnas pareiškė, kad automobilį vairavo giminaitis. Šis parašė pareiškimą policijai.

Dėl įvykio Generalinė prokuratūra atliko tarybinį patikrinimą. Jo metu buvo nustatyta, kad V.Mockevičius klaidino tyrimą atliekančius pareigūnus, tuo pažemindamas prokuroro vardą. Jam buvo skirta griežčiausia tarnybinė nuobauda – atleidimas iš tarnybos prokuratūroje.

Atleistas prokuroras neatlyžo – jis kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydamas panaikinti generalinio prokuroro Algimanto Valantino įsakymą, kuriuo jis buvo atleistas iš tarnybos.

Teismas nusprendė sustabdyti eksprokuroro skundo nagrinėjimą, kol nebus priimtas sprendimas Generalinės prokuratūros tiriamoje baudžiamojoje byloje. Joje įtarimai yra pareikšti V.Mockevičiui ir dar keliems asmenims.

Tiriant šią bylą vasario pradžioje Mažeikių policijos Eismo priežiūros tarnybos poskyryje buvo atliktas dokumentų poėmis – buvo ieškota dokumentų dėl prokuroro V.Mockevičiaus avarijos.

V.Mockevičius teismo prašo ne tik panaikinti generalinio prokuroro įsakymą dėl jo atleidimo iš darbo, bet ir priteisti vidutinį darbo užmokestį už visą priverstinės pravaikštos laiką.

Pareiškėjas mano, kad generalinio prokuroro įsakymas yra neteisėtas, nuobauda griežtumu yra neadekvati pažeidimui, o tarnybinis tyrimas atliktas šališkai, buvo remtasi, V.Mockevičiaus manymu, autoįvykį mačiusios moters prieštaringais parodymais.

Eksprokuroras teismą tikina, kad jis automobilio tąkart nevairavo. Jis pripažįsta, kad buvo neblaivus ir paprašė blaivaus asmens sėsti prie jo automobilio vairo ir parvežti namo. Šis esą neturėjo pakankamai vairavimo įgūdžių ir sukėlė avariją. Eksprokuroras teigė atlyginęs žalą mašinos savininkui, į kurį trenkėsi jo automobilis.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nustatė, jog pareiškėjui yra pareikšti įtarimai. Baudžiamojo byloje siekiama nustatyti, ar V.Mockevičius padarė nusikalstamą veiką, t.y. piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, suklastojo įrodymus ir nuslėpė tikrąsias eismo įvykio aplinkybes, įkalbėjo kitus asmenis duoti melagingus parodymus dėl šio eismo įvykio bei panaudojo prieš juos psichinę prievartą.

Pasak teismo pranešimo, teisėjai konstatavo, jog iškeltos baudžiamosios bylos nagrinėjimo dalykas iš esmės susijęs su tų pačių reikšmingų faktų ir aplinkybių, apibūdinančių pareiškėjo elgesį bei veiksmus nustatymu. Todėl tarp nagrinėjamos administracinės bylos, pagal pareiškėjo V.Mockevičiaus skundą Generalinei prokuratūrai, ir baudžiamosios bylos egzistuoja tiesioginis ryšys.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo manymu, dėl šios priežasties, pirmosios instancijos teismas pagrįstai ir teisėtai sustabdė administracinės bylos nagrinėjimą, iki kol bus priimtas galutinis procesinis sprendimas baudžiamojoje byloje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.