Buvęs Prezidentūros kancleris išvengs atsakomybės už išlaidavimą remontuojant tualetus

Netinkamai Prezidentūros tualetų prašmatnų ir brangų remontą organizavęs buvęs kancleris Osvaldas Markevičius atsakomybės išvengs.

„Pažeidimai yra tokie, dėl kurių galėtų kilti tam tikra drausminė ar tarnybinė atsakomybė buvusio Prezidentūros kanclerio, tačiau mes tikrai audito metu nenustatėmė jokių įtarimų, kad tokia veikla turi požymių, kurie kelia baudžiamąją atsakomybę”, – sakė Valstybės kontrolės vadovė Rasa Budbergytė po ketvirtadienį vykusio susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi.

O.Markevičius iš pareigų atleistas pernai lapkritį, kilus vadinamajam Prezidentūros tualetų skandalui.

Laukiant britų karalienės Elžbietos II vizito neįprastai brangiai ir prašmatniai suremontuoti tualetai su prabangiais aksesuarais iš dizainerio Gianni Versace katalogo sukėlė didelę nuostabą visuomenėje. Kancleris tuomet atsakydamas į priekaištus dėl išlaidavimo teisinosi, esą remontas buvo atliekamas atsižvelgiant ir į šalies pirmosios ponios Almos Adamkienės bei prezidento padėjėjos Boženos Krasovskajos rekomendacijas. Po tokių kanclerio pareiškimų prezidentas Valdas Adamkus pareiškė nebematąs galimybių toliau dirbti su O.Markevičiumi.

Ketvirtadienio susitikime valstybės kontrolierė šalies vadovui pristatė audito dėl finansinės apskaitos tvarkymo Prezidentūroje 2006 metais išvadas.

Audito metu buvo nustatyta buvo nustatyta pažeidimų dėl valstybės lėšų ir turto naudojimo.

Pasak auditorių, vidaus kontrolės procedūros Prezidento kanceliarijoje, įskaitant finansų

valdymą, neužtikrino teisingų finansinės atskaitomybės duomenų pateikimo bei tinkamo sutarčių sudarymo ir vykdymo.

Anot R.Budbergytės, Prezidentūrai buvo pateikti pasiūlymai, kaip išvengti panašių pažeidimų ateityje.

Dabartinio Prezidentūros kanclerio Giedriaus Krasausko teigimu, nustačius pažeidimus į žemesnes pareigas buvo perkeltas Ūkio skyriaus vadovas, taip pat peržiūrėta Prezidentūros kanceliarijos struktūra ir funkcijos.

Siekiant taupyti lėšas, Prezidentūra taip pat atsisakė akcinės bendrovės „Tukompa” paslaugų ir dabar prezidento rezidencijos Turniškėse priežiūrą vykdo savo pajėgomis. Pasak kanclerio, taip planuojama sutaupyti iki 200-300 tūkst. litų per metus.

Pernai atlikus tualetų remontą ir kai kuriuos statybos darbus, šiemet Prezidentūroje jokie darbai nevyksta.

Kitais metais Prezidentūra rūmų pertvarkymui iš biudžeto tikisi gauti 5-6 mln. litų. Iš viso šių darbų užbaigimui reiktų 8-9 mln. litų, tačiau, pasak G.Krasausko, ši suma gali kisti.

Tarp įvairių rekonstrukcijos darbų yra numatyta ir gyvenamųjų patalpų įrengimas Prezidento rūmuose.

Pasak kanclerio G.Krasausko, įrengti kambarius rekomendavo po kelerių metų pertraukos veiklą atnaujinusi Prezidento rūmų pertvarkos ir priežiūros komisija, kuri priima sprendimus dėl pirkimų, susijusių su statybos darbais, rūmų interjeru.

Kaip skelbiama Valstybės kontrolės atlikto audito išvadose, Prezidentūros tualeto patalpų interjero atnaujinimo projektas iš bendrovės „Menhyras” buvo įsigytas netaikant Viešųjų pirkimų įstatymo, įstatymo nesilaikyta ir Prezidento kanceliarijai sudarant tualeto remonto darbų rangos sutartį su bendrove „Senovė” už didesnę nei pasiūlyme pateikta kainą.

Netaikant Viešųjų pirkimų įstatymo įsigyti ir baldai tualeto patalpoms (sofa-gultas, fotelis, staliukas, konsolė ir veidrodis) iš bendrovės „Spekas ir Ko”.

Be to, anot audito išvadų, kanceliarija neužtikrino su bendrove „Panevėžio statybos trestas” sudarytos sutarties dėl įvairių patalpų statybos ir remonto darbų įsipareigojimų vykdymo, ir už atliktus darbus pagal šią sutartį sumokėta 7 309 383 litų, tai yra 596 046 litų daugiau nei sutartyje nurodyta suma.

Bendrovei „Projektavimo ir restauravimo institutas” už atliktus įvairius darbus sumokėta 37 736 litų, tai yra 8 708 litų daugiau nei sutartyje nurodyta suma.

Auditas atliktas pernai lapkritį- šiemet birželį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.