Pramonininkai apdovanojo versliausiuosius

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Bronislovas Lubys teigia, kad šalies Vyriausybė neturi realios programos, kaip kovoti su emigracija, o kai kurių politikų bendravimas su emigrantais tėra gražus politinis šou.

Tai jis pareiškė vakar vykusioje LPK metinėje konferencijoje, kurioje buvo apžvelgtos esminės Lietuvos ūkio tendencijos ir apdovanoti prie šalies pramonės augimo labiausiai prisidedantys verslo rykliai.

Pasak B.Lubio, atlyginimų didėjimas mūsų šalyje yra neišvengiamas. Nepaisant to, sakė jis, svetur didesnių atlyginimų ieškoti išvykstančius žmones sustabdyti gali tik rimtas ekonominių klausimų sprendimas – tai darytų įtaką emigracijai.

„Anglai nepamiršta, kad imigrantas 3-4 kartus daugiau sukuria BVP nei vietinis gyventojas, – sako B.Lubys. – Mes irgi turėtume kelti savo krašto ūkį, kviesdamiesi čia žmones iš kitų šalių.”

Lietuvoje BVP auga sparčiai, tačiau, palyginti su bendru ES vidaus produktu, jis sudaro vos 48 proc. ES BVP vidurkio vienam gyventojui. B.Lubys teigė, kad mūsų šalyje investicijos į verslo plėtrą didėja per lėtai.

„Dėl investicijų sąlygų pramonininkai jau senokai laužo ietis su valdžia, o rezultato vis dar nėra, – sakė LPK prezidentas. – Norime lygių teisių su Europos valstybėmis. Pavyzdžiui, Vokietijoje valstybė didelėms įmonėms grąžina iki 50 proc. investicijų, o vidutinėms ir smulkioms įmonėms – iki 65 procentų.”

Žemės ūkio ministrės Kazimiros Prunskienės žodžiais, per porą pastarųjų metų maisto produktų eksportui kasmet didėjant po maždaug 40 proc., jau dvejus metus turime daugiau nei 0,5 mlrd. teigiamą prekybos balansą.

Statistikos departamento duomenimis, importo didėjimo tempai aplenkia eksporto augimo tempus, ir tai didina šalies einamosios sąskaitos deficitą.

Negalutiniais duomenimis, 2006 metais daugiausia – už 6867,3 mln. litų – buvo eksportuota naftos produktų, už 3684 mln. litų – maisto produktų, chemijos pramonės produktų eksportas sudarė 3258 mln. litų, baldų – 2029 mln. litų, drabužių – 1806 mln. litų, medienos – 1658 mln. litų.

Tradiciškai renginyje buvo apdovanotos pernai Lietuvos eksporto rodiklius gerinusios įmonės ir verslo lyderiai. Lietuvos metų eksportuotojais, įvertinus įmonės dydį, bendrą eksporto apimtį, eksporto dydį, gretinant su visa produkcijos ir paslaugų apimtimi bei eksporto padidėjimu, palyginti su praėjusiais finansiniais metais, paskelbtos 14 įmonių. Tarp jų – „Achema”, „Alita”, „Audėjas”, „Dastra”, „Dolomitas”, „Durpeta”, „Dvarčionių keramika”, „Hronas”, „Mažeikių nafta” ir kitos.

Vytauto Andriaus Graičiūno nominacijos skirtos 5 iniciatyviausiems vadovams, vadybos mokslininkams bei praktikams. UAB „Omnitel” prezidentas Antanas Zabulis buvo apdovanotas už laimėjimus organizuojant bei plėtojant verslą. Taip pat nominantais paskelbti Kauno technologijos universiteto Verslo strategijos instituto direktorius ir Strateginio valdymo katedros vedėjas prof. Robertas Jucevičius, UAB „Kauno liftai” generalinis direktorius, Liftų įmonių asociacijos prezidentas Jonas Guzavičius, UAB „SICOR Biotech” generalinis direktorius, Lietuvos farmacijos pramonės įmonių asociacijos prezidentas, Lietuvos mokslų akademijos narys korespondentas prof. Vladas Bumelis bei UAB „Dvarčionių keramika” prezidentas ir valdybos pirmininkas, Tarptautinių prekybos rūmų ICC Lietuva viceprezidentas Juozas Raišelis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.