Lietuva prie Šengeno erdvės prisijungs kaip ir planuota

Lietuvai, kaip ir dar aštuonioms ES šalims, Šengeno zona taps atvira nuo šių metų gruodžio, nusprendė ES Teisingumo ir vidaus reikalų ministrų taryba.
Kaip pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM), ES Teisingumo ir vidaus reikalų ministrų taryba nusprendė, kad visos 9 ES šalys – Lietuva, Latvija, Čekija, Estija, Lenkija, Malta, Slovakija, Vengrija, Slovėnija – yra pasiruošusios prisijungti prie Šengeno informacines sistemos pagal Portugalijos pasiūlytą variantą SISone4all.

„Galime būti tikri, kad rugsėjį SISone4all pradės veikti visose naujosiose ES šalyse, taigi gruodį panaikinus sausumos ir jūros sienas, o kitų metų kovą ir oro sienas, Šengeno erdvė išsiplės devyniomis, o gal ir daugiau valstybių”, – pranešime cituojamas ES pirmininkaujančios Vokietijos federalinis vidaus reikalų ministras Volfgangas Šoiblė.

Norą prisijungti prie Šengeno informacinės sistemos pagal laikinąjį projektą SISone4all Teisingumo ir vidaus reikalų ministrų tarybai išreiškė ir Šveicarija, iki šiol tvirtinusi, kad jungsis tik prie SIS II.

SISone4all bus laikina informacinė sistema, kuri sujungs visas Šengeno šalis pereinamojo laikotarpio metu. Perėjimas prie naujos Šengeno informacinės sistemos SIS II numatomas 2008 metų gruodį.

Prisijungimas prie Šengeno informacinės sistemos garantuoja priėjimą prie visų Šengeno erdvei priklausančių šalių duomenų bazių. Ši sistema leidžia šalims operatyviai keistis informacija apie nepageidaujamus ar paieškomus asmenis, vogtus automobilius, nelegalius migrantus.

Lietuvos ir kitų naujų ES šalių piliečiams prisijungimas prie Šengeno erdvės garantuos laisvą judėjimą – tarp visų ES šalių bus panaikintos sausumos, jūrų ir oro sienos, piliečiai po Šengeno erdvei priklausančias šalis galės keliauti be jokios dokumentų patikros.

Šiuo metu Šengeno erdvei priklauso 13 ES valstybių: Austrija, Belgija, Danija, Graikija, Ispanija, Italija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Portugalija, Prancūzija, Suomija, Švedija ir Vokietija, Airija ir Didžioji Britanija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

3 atsiliepimai į "Lietuva prie Šengeno erdvės prisijungs kaip ir planuota"

  1. d

    sveiki gal kas turi joost invite?aciu

  2. Uršulė

    Tegyvuoja visiems prieinama Europa.

  3. 88

    Blin,-Anglija ir Airija nepriklauso sengenui,ir nezada priklausyti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.