Svetimas sąskaitas tuštinusio užsieniečio sulaikymo operacija Kauno centre sukėlė sąmyšį

Rumunų tautybės Didžiosios Britanijos pilietis, kaip įtariama, naudodamasis suklastotomis bankų kortelėmis bankomatuose išsigrynino šimtatūkstantines pinigų sumas iš Lietuvos gyventojų sąskaitų.
Įtariamąjį priešpiet pirmadienį Kauno miesto centre sulaikė miesto vyriausiojo vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo tarnybos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai.

Jo sulaikymo operacija sukėlė sąmyšį, nes civiliais rūbais vilkėję policininkai, spaudos teigimu, naudojo smurtą prieš įtariamąjį daugelio žmonių akivaizdoje. Pareigūnai buvo sulaikę ir viešoje vietoje tempė nieko dėtą merginą, kuri taip pat, kaip ir kiti praeiviai, manė, kad vyrą užpuolė nusikaltėliai ir telefonu bandė paskambinti policijai ir pranešti apie incidentą.

Tyrimą dėl sukčiavimo policija pradėjo gegužės 23 dieną, kai Ūkio banko atstovai policijai pranešė apie bandymus pasinaudojant suklastotomis mokėjimo kortelėmis pasisavinti nemažas pinigų sumas. Tąkart buvo užfiksuoti keturi kortelių panaudojimo atvejai bankomate Veiverių plente.

Pasak Kauno policijos pranešimo, tyrimo metu paaiškėjo, kad vien iš SEB Vilniaus banko gegužės 23, 24, 25 bei birželio 10 ir 11 dienomis, 261 kartą pasinaudojus įvairiomis suklastotomis kortelėmis, buvo bandyta paimti 171 tūkstantį 900 litų iš gyventojų sąskaitų.

Sukčiautojams pavyko paimti 68 tūkstančius 780 litų.

Pareigūnų manymu, gavus duomenis iš kitų bankų, turėtų paaiškėti žymiai didesnė sukčiaujant pasisavinta pinigų suma.

Pirmadienį gavę pranešimą iš bankų monitoringą atliekančios bendrovės „First Data Lietuva”,

kad vėl užfiksuoti bandymai iš sąskaitų pasisavinti pinigus, pareigūnai Laisvės alėjoje ties banko „DnB Nord” bankomatu sulaikė rumunų tautybės Didžiosios Britanijos pilietį.

23 metų vyras sučiuptas su įkalčiais – jis buvo spėjęs pasisavinti 1 tūkstantį litų.

Pasak policijos pranešimo, sulaikymo metu įtariamasis priešinosi, todėl pareigūnai panaudojo kovinius veiksmus ir specialiąsias priemones.

Užsieniečiui pareikšti įtarimai dėl netikrų mokėjimo kortelių neteisėto disponavimo ir sukčiavimo, jis dviem paroms uždarytas į areštinę. Kauno ekonominės policijos pareigūnai šiuo metu atlieka du ikiteisminius tyrimus, analogiški tyrimai pradėti Kauno rajono ir Prienų policijoje. Neatmetama, kad nusikalstamas veikas padarė tas pats asmuo.

Sukčiavimu įtariamo Didžiosios Britanijos piliečio sulaikymas Kauno centre sukėlė praeivių sąmyšį ir visuomenės diskusijas dėl policijos darbo metodų.

Dienraštis „Lietuvos rytas” antradienį rašo, kad civiliais rūbais vilkėję policijos kriminalistai prišoko prie iš iš bankomato jau pinigus imančio įtariamojo ir pargriovė ant žemės. Vyras šaukė, o policininkai jį esą spardė. Gulinčiajam buvo uždėti įrankiai, sulaikytasis nuvestas kruvina kakta.

Po to policininkai esą stvėrė jauną praeivei už rankinės, o paskui užlaužė jai rankas.

Kai kurie praeiviai bėgo iš paskos, skambino į policiją ir šaukė, kad bandoma pagrobti merginą. Dvi moterys net nulėkė ieškoti pagalbos į netoliese esančią Kauno apygardos prokuratūrą.

Paaiškėjo, kad Kauno technologijos universiteto Dizaino fakulteto pirmakursė smurtą patyrė tik todėl, kad nusprendė policijai pranešti apie vyriškį, spardomą prie bankomato. Mergina, su drauge skubėjusi laikyti egzamino, stabtelėjo ir surinko pagalbos telefono numerį – 112. Beje,

sulaikytoji yra Kauno policijos budėtojo dukra.

Tyrėjai teigia turėję duomenų, kad sukčiui Kaune talkina mergina, kuri jam vertėjauja bei kitaip padeda.

Laikinasis Kauno kriminalinės policijos vadovas Edgaras Mažeika sako, kad merginos buvo atsiprašyta, ji išleista. Dėl pareigūnų veiksmų teisėtumo bus atliktas tarnybinis patikrinimas.

Pareigūnas teigė manąs, kad įtariamųjų sulaikymas vyko neprofesionaliai, jei sukėlė praeivių pasipiktinimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.