Dėl „Družbos” į Maskvą skris Lietuvos delegacija

Ūkio ministrui Vytui Navickui, dalyvavusiam XI tarptautiniame Sankt Peterburgo ekonomikos forume, nepavyko gauti pažado, jog naftos tiekimas Lietuvai Rusijos naftotiekiu „Družba” bus atnaujintas.

Sankt Peterburge V. Navickas šia tema kalbėjosi su Rusijos energetikos viceministru, sekmadienį naftotiekio klausimus aptarė su energetikos ir pramonės ministru Viktoru Christenka, pranešė Lietuvos radijas.

Lietuvos radijui V. Navickas teigė, kad svarbių ekonominių klausimų aptarimui būtinas geras pasirengimas, ypač iš Rusijos pusės. „Tad V. Christenka pritarė, kad turėtume greitu metu atvykti į Rusiją su oficialia delegacija ir normalioje darbinėje aplinkoje aptarti mums rūpimus klausimus”, – teigė ūkio ministras.

Apie galimą naftos tiekimą „Družbos” naftotiekiu ūkio ministras kalbėjosi ir su Rusijos naftos tranzito operatorės „Transneft” vadovu. Šis dar kartą patikino, kad naftos tiekimas gali būti atnaujintas, jei Rusija iš to turės ekonominės naudos. Tai paaiškės išanalizavus ekonominę ir techninę naftotiekio ekspertizę.

„Su „Transneft” vadovu pokalbis buvo ilgesnis. Ekspertai, atlikę ekspertizę, nustatė per 700 techninių trūkumų… Jis nekalba apie kažkokias kitokias priežastis, kurios trukdo atnaujinti tiekimus”, – sakė V. Navickas.

Labiausiai Lietuvai rūpintis naftos tiekimo atnaujinimo per naftotiekį „Družba” klausimas dar nebaigtas nagrinėti, tad jokie konkretūs sprendimai nėra priimti.

„Tikrai nėra nuspręsta, kad ateityje šiuo naftotiekiu nafta nebus tiekiama. Šiuo metu oficialiai Rusija yra užsakiusi tyrimą ir aiškinasi, ar atnaujinti naftos transportavimą nebūtų nuostolinga. Tiriama galimybė panaudoti seną infrastruktūrą, taip pat alternatyva statyti naują, kiek ekonomiškai kompanijai tai būtų priimtina, ar transportavimas nebūtų nuostolingas. Galutinis sprendimas dėl naftos tiekimo „Družba” bus priimtas tik pabaigus tyrimą. Reikia tikėtis, kad tai bus netrukus”, – aiškino V. Navickas.

Rusija naftos tiekimą Lietuvai „Družbos” naftotiekiu nutraukė pernai liepą ir neatnaujino iki šiol. Lenkijos koncernas „PKN Orlen” naftos žaliavą perdirbimui į „Mažeikių naftą” atsiveža jūra per Būtingės terminalą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.