Bažnyčioje – privalomi kursai

Kelias pamokas ir mišias praleidusiems vaikams užtrenkiamos Dievo namų durys

Vakar daugelyje uostamiesčio bažnyčių Pirmąją Komuniją priėmę vaikai vasarą galės džiaugtis atostogomis.

Tačiau norintieji gauti Sutvirtinimo sakramentą dar kelis mėnesius turės kiekvieną sekmadienį lankyti specialias pamokas ir dalyvauti šventose Mišiose.

Jau kelerius metus neslopsta tėvų ir bažnyčios konfliktas. Gimdytojai priekaištauja, kad pagrindinius sakramentus norintys gauti vaikai specialius kursus privalo lankyti metus ar net dvejus. Be pateisinamos priežasties kelias pamokas praleidusiems vaikams Pirmosios Komunijos ir Sutvirtinimo sakramentai nėra suteikiami.

Bažnyčios atstovai tvirtino, kad parengiamieji kursai sakramentams gauti Lietuvoje yra trumpesni nei kitose šalyse. Todėl gali būti, kad jų trukmė dar ilgės.

Išmetė iš kursų

Klaipėdietės Gitanos Danielienės keturiolikmetis sūnus praėjusių metų rudenį Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje pradėjo lankyti kursus, kad pasirengtų gauti Sutvirtinimo sakramentą.

„Mokytoja reikalavo, kad vaikai kiekvieną sekmadienį devintą valandą ryte ateitų į pamoką, o po jos dalyvautų Mišiose. Po jų mokytoja dar kartą patikrindavo, ar visi vaikai dalyvavo pamaldose, ar nė vienas nepabėgo. Tokie kursai turėjo trukti apie metus ir Sutvirtinimo sakramentas sūnui suteiktas rugpjūtį”, – pasakojo moteris.

Tačiau tarp dvasininkų ir moters kilo konfliktas. Prieš porą savaičių sūnus iš kursų buvo pašalintas, todėl Sutvirtinimo sakramentas jam šią vasarą nebus suteiktas.

Problemų kilo todėl, kad vaikinas lanko futbolo treniruotes, kone kiekvieną savaitgalį jis dalyvauja turnyruose, varžybose, todėl praleido nemažai pamokų.

„Mokytojai nunešiau pažymą iš futbolo mokyklos. Ji buvo įrodymas, kodėl sūnus praleido pamokas. Prašiau, kad jam užduotų namų darbų, kuriuos išmokęs, galėtų atsiskaityti savarankiškai. Tačiau mano prašymas buvo neišgirstas”, – teigė G.Danielienė.

Pinigus grąžino

Moters teigimu, futbolo mokyklos treneriai, rašydami pažymą bažnyčiai, sakė, kad tokių problemų kyla ne viena ir ne dvi. Esą visi sportuojantys vaikai, kurie lanko Pirmosios Komunijos ar Sutvirtinimo sakramento kursus, turi tokių pat sunkumų.

„Man taip ir buvo pasakyta: pasirinkite bažnyčią arba sportą. Dievo namai, kurie skelbiasi esantys atviri visiems, paėmė ir išmetė mano sūnų lauk. Kodėl kursai negali būti lankstesni? Kodėl neleidžiama mokytis savarankiškai? Skaudžiausia yra tai, kad sūnus pats norėjo juos lankyti. Jam buvo svarbu gauti Sutvirtinimo sakramentą. Tačiau po tokio konflikto jis tikino, kad daugiau nė kojos į bažnyčią nekels”, – tvirtino G.Danielienė.

Jos teigimu, kartu su sūnumi iš kursų buvo pašalintas dar vienas berniukas, taip pat – sportuojantis.

Supykusi dėl tolerancijos stokos, G.Danielienė pareikalavo, kad jai būtų grąžinti už kursus sumokėti 50 litų.

„Kažkodėl pinigus paima iš anksto, o ne kursams pasibaigus. Tačiau man juos grąžino ir mestelėjo, kad bažnyčia nuo to nenukentės”, – sakė klaipėdietė.

Mišios privalomos

Marijos Taikos Karalienės bažnyčios kunigas Vilius Viktoravičius tikino apie tokį konfliktą negirdėjęs.

Tačiau jis tvirtino, kad iš tiesų berniukas, kuris praleido daug pamokų, galėjo būti pašalintas iš kursų ir jam šiemet nebus suteiktas Sutvirtinimo sakramentas.

„Tokie kursai yra tikėjimo praktika. Sakramentus norintys gauti vaikai turi sekmadieniais klausytis mišių. Juk vienas iš dešimt Dievo įsakymų skelbia, kad kiekvieną sekmadienį reikia dalyvauti mišiose”, – teigė kunigas.

Todėl, jo žodžiais, jei vaikas praleidžia pusę ir daugiau pamokų ir mišių, jis nėra pasirengęs gauti Sutvirtinimo sakramentą.

V.Viktoravičiaus nuomone, tokie griežti kursai ir reikalavimai negali žmonių atbaidyti nuo Bažnyčios.

Kursai ilgės

Telšių vyskupijos kurijos generalvikaro Juozo Šiurio teigimu, vaikai, norintys gauti Pirmosios Komunijos ar Sutvirtinimo sakramentą, privalo lankyti metų trukmės kursus. Pamokos vyksta bent kartą per savaitę. Kitas svarbus reikalavimas – kiekvieną sekmadienį dalyvauti mišiose.

Jei vaikas mokykloje lanko etikos, o ne tikybos pamokas, kursų trukmė prailgėja iki dviejų metų.

Kursus turi lankyti ir bažnyčioje susituokti norintys žmonės. Jie iki vestuvių turi tris mėnesius bent kartą per savaitę dalyvauti specialiose pamokose.

J.Šiurio žodžiais, kursų trukmė nėra kažkieno sugalvota. Toks sprendimas priimtas Vatikane.

Tokia tvarka galioja jau daugiau nei trejus metus.

„Skundų dėl kursų trukmės ir tokios tvarkos vis dar tenka girdėti. Ir jų ypač daug iš Klaipėdos. Žmonės vis dar gyvena tarybiniais laikais, kai norint gauti Pirmosios Komunijos ar Sutvirtinimo sakramentus užtekdavo išklausyti kelių pamokų. Tačiau reikia suprasti ir Bažnyčią. Kursai skirti tam, kad vaikai žinotų, ką reiškia tikėjimas. Juk jei vaikas nelanko mokyklos, jis neprileidžiamas laikyti egzamino. Taip yra ir dėl pasirengimo gauti sakramentą”, – teigė generalvikaras.

Jo teigimu, Sutvirtinimo ar Pirmosios Komunijos sakramentai nėra teikiami prievarta. Todėl juos norintys gauti vaikai privalo vykdyti reikalavimus.

Kunigo V.Viktoravičiaus teigimu, kitose Europos šalyse tokie kursai trunka dvejus ar trejus metus. Lietuvoje – jie vieni trumpiausių.

„Todėl tikrai galima tikėtis, kad ir mūsų šalyje sakramentams gauti skirti parengiamieji kursai ilgės”, – neabejojo V.Viktoravičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.