Erdvėlaivis „Atlantis” rengiasi susijungimui su TKS

Erdvėlaivis „Atlantis” sekmadienį toliau skriejo link Tarptautinės kosmoso stoties (TKS), į kurią gabena sunkiausią iki šiol krovinį.
Sklandžią erdvėlaivio kelionę kiek trikdo po starto pastebėta nedidelė 10 cm pločio skylutė šilumos izoliacijoje, tačiau manoma, kad tai neturėtų sukelti problemų.

„Atlantis” su TKS turėtų susijungti sekmadienį 19 val. 38 Grinvičo (22 val. 38 min. Lietuvos) laiku. Per savaitę statomoje TKS erdvėlaivio įgula sumontuos elektros energiją gaminančias saulės baterijas.

Šeštadienio vakarą „Atlantis” astronautai patikrino įrangą, kuri bus reikalinga susijungimui su TKS daugiau nei 320 km virš Žemės, ir įjungė erdvėlaivio variklius, kad šis greičiau skrietų.

„Atlantis” į pirmąją šiais metais daugkartinio erdvėlaivio misiją pakilo penktadienį iš Floridos.

„Atlantis” gabena 14 metrų ilgio, daugiau nei 16 tonų sveriančią aliuminio konstrukciją kartu su saulės baterijomis. Ji taps statomos TKS konstrukcijos pagrindu.

Planuojama, kad erdvėlaivio įgula tris kartus išeis į atvirą kosmosą. Per šiuos išėjimus astronautai sumontuos naujas TKS dalis ir išmontuos senų saulės baterijų rinkinį.

Tarp septynių „Atlantis” įgulos narių yra Claytonas Andersonas (Kleitonas Andersonas) iš Nebraskos, kuris TKS pakeis astronautę Sunitą Williams (Sunitą Viljams) ir liks dirbti drauge su rusų kosmonautais Fiodoru Jurčichinu ir Olegu Kotovu.

S.Williams po pusmečio, praleisto 100 mlrd. dolerių vertės TKS, kuri yra bendras 16 valstybių projektas, erdvėlaiviu „Atlantis” grįš namo.

NASA planuoja surengti dar 12 erdvėlaivio skrydžių, kad užbaigtų TKS statybą. NASA taip pat nori iki 2010-ųjų, kai trys dabartiniai jos erdvėlaiviai bus nurašyti, surengti dvi misijas nugabenti atsarginių dalių į TKS bei pasirūpinti kosminiu teleskopu „Hubble”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.