Švedų botaniko jubiliejui – lietuviškas herbariumas

Birželio šeštąją, Švedijos nacionalinę vėliavos dieną, Vilniuje vyko garsaus švedų biologo Carlo von Linnaeus 300 metų jubiliejui skirti renginiai. Po oficialiosios šventės dalies Švedijos ambasados kiemelis buvo atviras visiems lankytojams.

„Dievas sukūrė, Linnaeus suklasifikavo”, – garsaus botaniko, zoologo ir modernios ekologijos pradininko C.von Linnaeus žodžiai taikliai apibūdina jo sukurtą augalų ir gyvūnų klasifikavimo sistemą, išgarsinusią mokslininką visame pasaulyje.

Šiemet visas pasaulis pažymi garsiojo švedų mokslininko 300 metų jubiliejų. Švedijos vyriausybė 2007 metus paskelbė C.von Linnaeus metais. Jų šūkis: „Kūrybiškumas – smalsumas – mokslas”. Vienas iš Švedijos ambasados Vilniuje renginių, skirtų mokslininko jubiliejui pažymėti, – bendras projektas su sostinės M.Mažvydo vidurinės mokyklos moksleiviais.

Projektu „Šiltnamis” siekta paskatinti moksleivius domėtis gamta bei praktiškai supažindinti, kaip galima prisidėti prie gamtos išsaugojimo. Jubiliejinio renginio svečiai galėjo susipažinti su moksleivių surinktu Vilniaus apylinkėms būdingų augalų herbariumu, žiedlapių kompozicijų ir monotipijų augalų tema parodomis, taip pat nuotraukomis ir plakatais, skirtais ekologijai ir atliekų rūšiavimo temai. Kaip sakė projekto koordinatorė M.Mažvydo vidurinės mokyklos mokytoja Virginija Havstam, iš viso į „Šiltnamio” projektą buvo įtraukta apie 300 moksleivių.

Švedijos ambasada, pažymėdama C.von Linnaeus metus, pristatė vilniečiams ir dokumentinį filmą „Linėjaus ekspedicija”, kuris ką tik buvo pristatytas ir pačioje Švedijoje. Jame keliaujama po septynis žemynus ir keliami klausimai, kaip žmonės turi elgtis šiandien, kad išgyventų rytoj, ir kaip mokslas gali prisidėti prie geresnio pasaulio kūrimo. „Per kiekvieną ekspediciją vis geriau suvokiu įvairių gyvybės formų tarpusavio priklausomybę. Nuostabu, kad vienas žmogus jau XVIII amžiuje žinojo, kaip gamtoje viskas susiję”, – po ekspedicijos teigė jos vadovas žymus fotografas Mattias Klumas, kaip ir C.von Linnaeus apimtas gamtos dokumentikos aistros.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.