Lietuvos link artėja kukurūzų laukus siaubiantys lapgraužiai

Valstybinės augalų apsaugos tarnybos (VAAT) specialistai su nerimu laukia dienos, kada į jų išstatytas gaudykles pateks pirmasis vakariniu lapgraužiu pramintas kenkėjas, Europoje jau siaubiantis kukurūzų laukus.

VAAT Fitosanitarijos laboratorijos vyr. specialistas entomologas Henrikas Astrauskas dienraščiui sakė, kad milijoninių nuostolių pridarantis kenkėjas buvo aptiktas Čekijoje, Ukrainoje ir kaimyninėje Lenkijoje.

Lietuvos kukurūzų laukuose yra išstatytos VAAT gaudyklės su feromonais – tam tikromis medžiagomis, kurios vilioja lapgraužius.

VAAT direktorius Edmundas Morkevičius tikino, kad jeigu vabalai pasirodys mūsų šalyje, jie neišvengiamai bus sugauti feromonų pagalba.

„Šie kenkėjai pirmiausia buvo aptikti Serbijoje. Po to labai greitai ėmė plisti. Lapgraužiai sunkiai išnaikinami – jeigu jau įniko į kukurūzų pasėlius, tai kai kuriose šalyse ūkininkams netgi rekomenduojama derlių sunaikinti”, – apie galimus pavojus kalbėjo E. Morkevičius.

Spėjama, kad šiems kenkėjams plisti padėjo lėktuvai. Buvo nustatyta, kad pirmiausia jie pasėlius apnikdavo šalia oro uostų.

Kenkėjai JAV praminti „Milijoniniu vabalu”. Paskaičiuota, kad kasmet ūkininkams jie pridaro nuostolių už 800 mln. dolerių. Siekdami sumažinti žalą, JAV fermeriai kasmet pesticidais nupurškia 5,7 mln. ha kukurūzų pasėlių, tam išleidžiama apie 200 mln. dolerių.

Kadangi šios vasaros orai labai palankūs parazitų migracijai, pavojus, kad iš Lenkijos lapgraužiai pasieks Lietuvą – labai realus.

Anot H. Astrausko – tai tik laiko klausimas.

Jau rašėme, kad šią vasarą Klaipėdos paplūdimiai buvo nusėti migruojančiais Kolorado vabalais. Bulvių derlių naikinantys parazitai jau puola lietuvių daržus bei sodus. Dėl parazitams palankaus oro ne tik šie vabalai kelia rūpestį.

VAAT išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad regioninių augalų apsaugos ir karantino punktų stebėjimo duomenimis, vasariniuose javuose plinta ligos ir ieviniai amarai. Kai kuriuose stebimuose pasėliuose jie jau pasiekė žalingumo ribą. Kenkėjai apniko ir rapsus bei žirnius.

Pranešama, kad šiuos ir kitus vabalus reikėtų naikinti insekticidais. Rekomenduojama juos kaitalioti, kadangi parazitai įgyja atsparumą jau naudotam chemikalui.

Beje, VAAT taip pat praneša, kad šią savaitę klaipėdiečius gąsdinę į skėrius panašūs vabzdžiai yra ne kas kita, kaip laumžirgiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.