G-8 žada 60 mlrd. dolerių kovai su ligomis Afrikoje ir didins pagalbą šiam žemynui

Didžiojo aštuoneto (G-8) valstybės penktadienį, paskutinę savo viršūnių susitikimo dieną, pažadėjo kovai su AIDS ir kitomis ligomis Afrikoje skirti 60 mlrd. JAV dolerių (155 mlrd. litų).
G-8 lyderiai priėmė deklaraciją „Augimas ir atsakomybė Afrikoje”; šis dokumentas laikomas vienu svarbiausių pastarajame Didžiojo aštuoneto lyderių suvažiavime.

„Mes tęsiame darbą bendradarbiaudami su Afrika ir sveikiname lemiamą Afrikos šalių vadovų vaidmenį vykdant reformas”, – sakoma deklaracijoje.

G-8 dar kartą patvirtino prieš dvejus metus per viršūnių susitikimą Škotijoje duotą pažadą iki 2010-ųjų metinę vystymo paramą Afrikai padidinti iki 50 mlrd. JAV dolerių per metus. Lig šiol pagalbos grupės griežtai kritikavo turtingiausias pasaulio valstybes dėl netesimų pažadų, duotų per 2005-ųjų susitikimą Škotijoje.

Tarp klubui nepriklausančių šalių lyderių, pakviestų į Heiligendamo kurortą prie Baltijos jūros derėtis su G-8 šalių vadovais, buvo Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Thabo Mbeki (Tabas Mbekis) ir Kinijos prezidentas Hu Jintao (Hu Dzintao).

Šio viršūnių susitikimo šeimininkė Vokietijos kanclerė Angela Merkel paskelbė planą skirti 60 mlrd. dolerių kovai su AIDS, maliarija ir tuberkulioze Afrikoje.

„Žinome savo įsipareigojimus ir norėtume tesėti pažadus”, – sakė A.Merkel, paskelbdama apie G-8 pagalbos sveikatos apsaugai paketą ir atnaujintus įsipareigojimus didinti bendrąją pagalbą.

Ganos prezidentas Johnas Kufuoras (Džonas Kufuoras) sakė: „Afrika tikisi, kad G-8 tesės pažadus. O … mes (Afrika) esame įsipareigoję taip pat tesėti, kad galėtume būti tikri partneriai”.

Heiligendame lobizmu dėl Afrikos užsiėmė garsūs aktyvistai, tarp jų – U2 rokeris Bono (Bonas).

JAV prezidentas George’as W.Bushas, (Džordžas V.Bušas), kuris negalavo ir praleido rytinę sesiją, gegužę paskelbė apie 30 mlrd. dolerių amerikiečių paramą AIDS iniciatyvai, ir šie pinigai yra įtraukti į minimą sumą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.