Siūlymas sujungti STT ir FNTT: signalas prezidentui arba kelias į spectarnybų krizę

Grupė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narių užregistravo įstatymo projektą, kuriuo siūloma sujungti Specialiųjų tyrimų tarnybą ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą bei sukurti naują juridinį asmenį – Lietuvos korupcinių ir finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą.
Projekto iniciatoriai mano, jog tai pagerintų korupcijos prevenciją bei nusikaltimų finansų sistemai atskleidimą, tuo tarpu kritikai perspėja, jog tokios pertvarkos sukeltų spectarnybų krizę.

Projektą įregistravo NSGK pirmininkas Algimantas Matulevičius ir komiteto nariai Rimantas Bašys, Rimantas Smetona, Saulius Pečeliūnas, Rasa Juknevičienė, Skirmantas Pabedinskas bei Romualda Kšanienė.

Jų nuomone, korupciniai ir finansiniai nusikaltimai dažnai būna neatsiejami, todėl tikslinga, kad jų prevenciją, atskleidimą ir tyrimą vykdytų viena valstybės įstaiga.

Anot A.Matulevičiaus, „šiuo metu susiklostė palanki situacija – ligšiolinis STT vadovas (Povilas Malakauskas – BNS) yra paskirtas VSD generalinio direktoriaus pareigoms, todėl šis siūlymas yra tarsi signalas prezidentui kol kas nesiūlyti kandidatų į atsilaisvinusias STT vadovo pareigas”.

Tačiau Povilas Malakauskas, netrukus pakeisiantis STT vadovo postą į VSD generalinio direktoriaus pareigas, neigiamai vertina tokį sumanymą ir perspėja neskubėti daryti sprendimų, kurie gali sukelti specialiųjų tarnybų krizę.

„Ypatingai skeptiškai vertinu sujungimo galimybę. Valstybės užduotis yra išgryninti institucijų funkcijas ir atsakomybę, o sujungdami darytume atvirkščiai: sujungtume tarnyboms nebūdingas funkcijas, taip mažintume institucijų efektyvumą ir prieitume prie krizės. Nereikia skubėti nepasitarus su šios srities specialistais”, – BNS sakė P.Malakauskas.

Pasak jo, derėtų galvoti ne apie institucijų sujungimą, o jų bendradarbiavimo skatinimą.

„Galima kritikuoti institucijas dėl nepakankamo bendradarbiavimo, bet taip yra visame pasaulyje. Mano vizija – išgryninti funkcijas ir atsakomybę bei skatinti bendradarbiavimą”, – teigė P.Malakauskas.

Jis priminė, kad panašių iniciatyvų būta ir anksčiau, tačiau jų atsisakyta kaip neefektyvių.

„Pavyzdžiui VSD prieš kiek laiko buvo patikėta funkcija – kovoti su korupcija. Ar tai buvo normalu? Kova nebuvo vykdoma. VSD užsiima žvalgyba, o primetama kova su korupcija. Jokio efektyvumo nebuvo, vėliau to atsisakyta”, – kalbėjo P.Malakauskas.

Jis taip pat nepritaria projekto sumanytojams, esą sujungus STT ir FNTT valstybė sutaupytų pinigų.

„Vadovų gali sumažėti, nes iš dviejų liktų vienas, tačiau pavaduotojų geriausiu atveju liks tiek pat, taigi per vieno vadovo algos sutaupymą menkinsim tarnybų efektyvumą”, – sako P.Malakauskas.

Seimas antradienį pritarė P.Malakausko skyrimui į VSD vadovus nuo birželio 12 dienos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.