Baltijos šalyse labiausiai skiriasi vidutinio atlygio dydis ir nekilnojamojo turto kainos

Šiais metais labiausiai skyrėsi Baltijos šalių vidutinis atlygis ir nekilnojamojo turto kainos, o pagal kitų prekių ir paslaugų kainų lygį Latvija, Estija ir Lietuva beveik nesiskiria. Tai rodo tyrimas, kurį atliko trys Baltijos šalių verslo laikraščiai – Latvijos „Dienas Bizness”, Lietuvos „Verslo žinios” ir Estijos „Aripaev”.

Naujausiais duomenimis, Baltijos šalyse nedaug skiriasi tik maisto prekių, tokių kaip pieno, alaus, apelsinų, kainos.

Regione pamažu išsilygina taksi, telefoninių pokalbių tarifai, spaudos leidybos kainos.

Ypač nustebino duomenys apie tai, kokį suremontuoto ir istoriniuose miesto rajonuose įsikūrusio būsto plotą gali įsigyti Baltijos šalių gyventojai už vidutinį atlygį. Mažiausiai gyvenamojo ploto gali įsigyti latviai – 568 kv. cm, tuo tarpu Estijoje šis rodiklis veik dukart didesnis ir siekia 1115 kv.cm, o Lietuvoje – 960 kv. cm.

Latvijoje vieno kvadratinio metro būsto kaina senamiestyje per metus išaugo 82 proc. ir pasiekė 6 tūkst. latų (29 tūkst. 801 litą), Estijoje kvadratinio metro kaina išaugo 8,05 proc. (1,5 tūkst. litų), o Lietuvoje, vienintelėje iš Baltijos šalių, nekilnojamojo turto kainos šiais metais smuko – 4,3 procento (apie 993 litus).

Aukštas nekilnojamojo turto kainas Latvijoje sąlygojo keletas veiksnių, pastebi nekilnojamojo turto kompanijos „Nira fonds” atstovas Vadimas Markovas. Visų pirma Ryga – stambiausia iš Baltijos šalių sostinių, antra, čia aukštesnė piniginių lėšų koncentracija, trečia, pastebimas ženklus investuotojų susidomėjimas Latvijos sostine.

Kalbant apie visuomeninio transporto paslaugų kainas, Rygos gyventojai už kelionę tramvajumi ir troleibusu moka tiek pat kaip ir Vilniaus gyventojai, o pagal kainų lygį pirmauja Talinas. Nuo birželio 6 d. Rygoje padidintas mokestis už naudojimąsi automobilių stovėjimo aikštelėmis, ir pagal jo dydį Ryga atsiduria tarp Talino ir Vilniaus.

Savo ruožtu Estijoje – aukščiausios baudos už kelių eismo taisyklių pažeidimus. Lietuvoje per pastarąjį pusmetį baudos vairuotojams sumažėjo ir šiuo metu yra žemiausios Baltijos šalyse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.