Ginklų rinkoje – interesų karas

Parlamentarų užmojai liberalizuoti prekybą pistoletais ir revolveriais kelia baimę valstybiniam Ginklų fondui. Šie ginklai, skirti savigynai, gali būti pardavinėjami kiekvienoje ginklų parduotuvėje – taip atsitiks, jeigu bus priimtos keleto Seimo narių siūlomos pataisos įstatyme, iš dalies liberalizuojančios ginklų rinką Lietuvoje, rašo „Kauno diena”.

„Dabar žmogus, turintis leidimą savigynai įsigyti tokį šaunamąjį ginklą, turi vykti į Vilnių, į specializuotą Ginklų fondo parduotuvę – tik ten jis gali įsigyti norimą pistoletą ar revolverį. Tai pernelyg centralizuota, ne visai civilizuota ir daugelio žmonių interesus pažeidžianti sistema”, – sakė vienas pataisų iniciatorių, Seimo vicepirmininkas, opozicinio Liberalų sąjūdžio atstovas Gintaras Steponavičius. Jis ir dar penki Darbo partijos ir Valstiečių liaudininkų frakcijoms atstovaujantys Seimo nariai siūlo nustatyti, kad tokio tipo ginklais gali prekiauti atitinkamą Policijos departamento išduotą licenciją turinti ginklų parduotuvė bet kurioje Lietuvos vietoje.

Tačiau monopolinę teisę pistoletais ir revolveriais prekiauti turintis valstybinis Ginklų fondas griežtai prieštarauja parlamentarų pateiktiems pasiūlymams tvirtindamas, kad juos priėmus suklestės nelegali ginklų prekyba, taps sudėtingesnė šios rinkos kontrolė. Jis įsitikinęs, kad liberalizavus ginklų rinką tektų peržiūrėti ginklų ir šaudmenų prekybos kontrolės mechanizmą. Tai valstybei kainuotų nemažai lėšų.

„Šiuo metu yra nusistovėjusi griežta ir efektyvi ginklų apyvartos tvarka, ji tenkina visuomenę”, – įsitikinęs Ginklų fondo vadovas Gintautas Mišeikis.

Jo nuomone, keisti ginklų prekybos tvarką yra suinteresuota „tik nedidelė grupė ginklų prekeivių”.

G. Mišeikis atkreipia dėmesį, kad ginklų prekybos liberalizavimas turėtų įtakos pistoletų ir revolverių, esančių civilinėje apyvartoje, skaičiaus didėjimui.

Parlamentarai neslėpė, kad pataisas dėl ginklų prekybos liberalizavimo inicijavo Ginklų pirklių asociacija.

Jos prezidentas Gytis Misiukevičius aiškino, kad nėra normalu, kai vadinamųjų B ir C kategorijų trumpųjų šaunamųjų ginklų prekyba gali užsiimti tik viena institucija, turinti vos vieną parduotuvę visoje Lietuvoje.

Kitą savaitę Seimas turėtų apsispręsti, kurią pusę paremti šiame ginče dėl ginklų prekybos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.