Deimantės Kondrotaitės „Vyriškumo dimensija”

2007 m. birželio 12 d., antradienį, 18 val. „Laiptų galerijoje” (Žemaitės g. 83, Šiauliai) atidaroma Šiaulių Fotografijos muziejaus muziejininkės, parodų kuratorės, grafikės Deimantės Kondrotaitės piešimo darbų parodą „Vyriškumo dimensija”. Kartu su piešiniais pristatomas ir trumpametražis video filmas savo turiniu papildantis autorės parodos konsepciją.
Šiaulietės menininkės Deimantės Kondrotaitės kūrybinė erdvė – tai nesibaigiančių įdomių ir originalių pasakojimų ieškojimas bei jų fiksavimas baltame popieriaus lape. Piešiniuose įžvelgiame autorės vertybinę orientaciją: kruopštumą, išbaigtumą, savo nuomonės, būdo ir pozicijos teigimą, taisyklių paisymą.
D. Kondrotaitė gimė Joniškyje prieš 25 metus. Savo, kaip menininkės kelią pasirinko įstojusi į Šiaulių universiteto Menų fakultetą, kur įgijo dailės ir technologijų specialybę, čia baigė ir grafikos magistratūrą. Šiuo metu – Šiaulių Fotografijos muziejaus muziejininkė, parodų kuratorė.
Visose – personalinėse ir bendrose parodose menininkė ir atpažįstama, ir nauja. Deimantė ne pirmus metus savo piešiniuose analizuoja kūniškumo, moters seksualumo temą. Šį kartą savo meninę ekspresiją nukreipė į vyro kūno reprezentavimą. Deimantės mėgstamos siurealizmo srovės fantazijos užleidžia vietą švariam, minimalizuotam, akademiškam piešiniui, kurio centras – žmogus. Piešiniuose nesiekiama atkartoti sektinų vyriškumo pavyzdžių, įkūnijančių populiarius herojus, čia kuriamas naujas vyriško seksualumo įvaizdis, vienas iš galimų jo modelių, kuris menininkės kūryboje analizuojamas fragmentuojant kūną, žaidžiant plastiškais kūno judesiais. Siekiama atsisakyti mažareikšmių, šalutinių dalykų, išryškinti pagrindinę idėją. Piešinys atranda reikiamą santykį su lapu, kuriame objektai atrodo nei per dideli, nei per maži. Pasikartojantis vyriško kūno motyvas, subtilus, gracingų vyriškų formų perteikimas leidžia pajausti tai, kas autorei yra svarbu šiuo momentu, kam teikiami prioritetai. Darbuose nesistengiama atkartoti tikslių kūno proporcijų, bet atlikimo technika pretenduoja į akademiškumą. Svarbiausia piešiniuose šviesa, kuri suteikia jiems raišos ir švaros, tai perteikti padeda ir pakankamai tiksliai modeliuojami pusšešėliai ir šešėliai.
Vyriškumas susijęs su daugybe dimensijų, kūnų įvaizdžių ar schemų. Šiuose darbuose vyriškumo dimensija perteikiama per kūno plastiką, formos faktūrą, šokio motyvą. Nubrėžiamos interpretuojamo kūniškumo ribos, sukuriant naują vyriškumo dimensijos įvaizdį. Kalbant apie D. Kondrotaitės piešinius įvardintus „Vyriškumo dimensija”, galime teigti, kad čia ji demonstruoja ne tik nepriekaištingą techniką, savo požiūrį į kūrybą, bet ir minčių, idėjų, išraiškos šviežumą. Per piešinį menininkė išreikia save, plastine meno kalba pasako daugiau, nei kartais pasakoma žodžiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.