Lietuvos rinktinės vėl laukia dvikova su pasaulio čempionais

Lietuvos nacionalinė rinktinė ruošiasi istorinei dvikovai – pirmą kartą į mūsų šalį atvyko planetos čempionai. Tačiau Italijos futbolininkai atvyksta į Kauną jau gerai pažinodami lietuvius ir siekdami revanšo už sensacingas lygiąsias Neapolyje praėjusių metų rugsėjį.

Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadionas

Teisėjas – Pieter Vink (Olandija)

Lietuva – Italija

(Rungtynių pradžia 21:45)

Penkioms iš septynių 2008 metų Europos čempionato atrankos B grupės komandų sužaidus po šešias rungtynes pirmauja pasaulio vicečempionai prancūzai, o nuo jų dviem taškais atsilieka Italija, kuriai pavyko atsigauti po nesėkmingo starto. Naujai „iškepti” pasaulio čempionai rugsėjį namuose nesugebėjo įveikti Lietuvos ir taip pat pralaimėjo Prancūzijai, tačiau vėliau iškovojo tris pergales vienodu dviejų įvarčių skirtumu prieš Ukrainą, Gruziją ir Škotiją. Šeštadienį Italijos rinktinė svečiavosi Farerų salose, tačiau ten turėjo gerokai pavargti – italai pirmavo po dviejų Filippo Inzaghi įvarčių, bet iššvaistė nemažai progų, o šeimininkai mačui artėjant į pabaigą sušvelnino atsilikimą ir dar net turėjo galimybių išlyginti rezultatą.

Lietuva ir Italija yra neblogai pažįstamos viena kitai – komandos tarpusavyje yra susitikusios jau penkis kartus. 1995 metais Europos čempionato atrankos varžybose pilnutėliame Vilniaus „Žalgirio” stadione italai sugebėjo palaužti lietuvius po vienintelio Gianfranco Zola įvarčio, o atsakomojoje dvikovoje Italijoje intrigos buvo nedaug – šeimininkai įtikinamai laimėjo 4-0. Po šešių metų rinktines suvedė jau Pasaulio čempionato atranka, ir tada Italijoje lietuviai vėl pralaimėjo 0-4 (po du kartus pasižymėjo ir dabar rinktinės sudėtyje esantys Filippo Inzaghi bei Alessandro Del Piero), o Kaune pavyko pasiekti lygiąsias 0-0.

Iš tų dvikovų 2001 metais Italijos rinktinėje liko penki žaidėjai – vartininkas Gianluigi Buffonas, gynėjai Fabio Cannavaro ir Gianluca Zambrotta, minėti puolėjai F.Inzaghi ir A.del Piero. Visi jie praėjusiais metais tapo pasaulio čempionais. Lietuvių išliko kiek daugiau – septyni. Bene labiausiai įsimintina dvikova tai tapo tuometiniam Panevėžio „Ekrano” gynėjui Mariui Stankevičiui, kuris Kaune nedavė atsikvėpti tokioms žvaigždėms kaip Christianas Vieri, Francesco Totti, ar A.Del Piero. Vėliau pastebėjęs jauną lietuvį pasikvietė „Brescia” klubas, kuriame M.Stankevičius žaidžia iki šiol.

Įdomu tai, kad dvikovoje su italais trečiadienį net keletas rinktinės žaidėjų pagal rungtynių Lietuvos rinktinėje skaičių pirmajame dešimtuke gali aplenkti ar pasivyti buvusius komandos futbolininkus. Andrius Skerla gali pasivyti 56 mačus sužaidusį Andrejų Tereškiną, Deividas Šemberas – 48 kartus rungtyniavusį Aidą Preikšaitį, progą aplenkti dėl traumos ekipai negalintį padėti Edgarą Jankauską turi 46 kartus rinktinei atstovavęs Igoris Morinas, o maču mažiau sužaidęs Tomas Žvirgždauskas – Tomą Žiuką.

Paskutinis Italijos ir Lietuvos susirėmimas visiems veikiausiai gerai žinomas. 2006 metų rugsėjo 2 dieną Neapolyje puikiai žaidę lietuviai šokiravo pasaulį 21 minutę išsiverždami į priekį pasižymėjus Tomui Danilevičiui, ir nors vėliau po Antonio Cassano reido rezultatą išlygino F.Inzaghi, rungtynės baigėsi lygiosiomis, kurios Lietuvai buvo kaip pergalė, o italams – kaip pralaimėjimas.

Tos lygiosios gali turėti įtakos ir šiandienos mačui, nes daugelis gerai supranta, kad tokio aukšto lygio komanda kaip Italijos rinktinė tos pačios klaidos greičiausiai nedarys – italai turėtų būti nusiteikę pergale nubraukti prisiminimus apie nesėkmingai jiems susiklosčiusias rungtynes namuose.

Tą dar ruošdamasis susitikimui su Gruzija pripažino Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Algimantas Liubinskas:”Apie varžovus – gruzinus ir italus- tikriausiai visi gerai žinome. Italai – pasaulio čempionai, jų galia yra didelė. Italai į Lietuvą atvažiuos kaip įaudrintas žvėris, po lygiųjų Neapolyje, savaime suprantama, jie sieks tik pergalės.”

Italų stovykloje artėjant mačui buvo vien atsargios nuotaikos, kurios dar labiau sustiprėjo po nelengvo susitikimo su mėgėjiška Farerų salų komanda.

Italijos rinktinės vartininkas Gianluigi Buffonas po rungtynių Farerų salose nerimavo dėl psichologinės komandos būklės: „Be abejo, turėsime kažką keisti savo nusiteikime, bet manau, kad turime pakankamai patirties suprasti, jog padarėme kai kuriuos dalykus blogai, ir tai pakeisime Lietuvoje.”

„Žinome, kas atsitiko Lietuvoje visai neseniai, kai sužaidėme lygiosiomis 0-0. Tai bus sunkios rungtynės, ir turime būti visiškai susikoncentravę”, – prisiminė 2001 metų komandų susitikimą F.Inzaghi.

„Šiais laikais nėra lengvų rungtynių. Lietuva turi visas teises pabandyti mums įkasti, taip kaip tai daro kiti”, – kalbėjo komandos kapitonas Fabio Cannavaro.

„Prieš Lietuvą mums reikės naujos energijos. Nesu daugiau ar mažiau susirūpinęs, nei tai buvo prieš šeštadienio rungtynes. Žinojome, kad rungtynės prieš Lietuvą bus sunkios ir be abejo vykstame ten pasiekti rezultato. Žaisime prieš Lietuvą turėdami daug žaidėjų su geltonomis kortelėmis, o tai reiškia, kad jie gali būti diskvalifikuoti prieš Prancūziją. Reikia tai turėti omenyje”, – sakė Italijos rinktinės vyriausiasis treneris Roberto Donadoni.

Pasiruošimą rungtynėms kiek aptemdė kalbos dėl rinktinėje atsisakančios žaisti italų žvaigždės Francesco Totti. Į kalbas buvo priversti įsitraukti ir rinktinės žaidėjai, o taip pat savo nuomonę šiuo klausimu pareiškė ir Italijos futbolo federacijos prezidentas Giancarlo Abete bei netgi UEFA prezidentas Michelis Platini, kuris teigė, kad jei būtų treneris, tai neleistų tokiems žaidėjams kaip F.Totti ilsėtis.

Tačiau tikrasis R.Donadoni nebuvo linkęs diskutuoti šiuo klausimu ir ironizavo: „Michelis nori būti treneriu? Nemanau, kad tai suderinama su jo dabartine pozicija. Norėčiau įspėti, kad jei bus klausimų nesusijusių su Lietuva, į juos atsakyti nesiruošiu.”

Pasak Italijos rinktinės trenerio, jo auklėtiniai yra gerai pasiruošę mačui nepaisant sunkios išvykos į Farerų salas, o dvikova turėtų skirtis nuo to mačo, kuris buvo Neapolyje: „Mūsų forma yra gera tiek, kad galėtume maksimumą iš savęs išspausti rungtynėse su Lietuva. Situacija dabar yra labai pasikeitusi. Rungtynės Neapolyje buvo mano pirmosios rungtynės vadovaujant Italijos rinktinei. Dabar esame gerai susižaidę, pripratome vieni prie kitų ir atvažiavome čia atsirevanšuoti už lygiąsias Neapolyje. Žaidėjai po rungtynių Fareruose yra išsaugoję labai daug jėgų ir mačui su Lietuva yra puikiai pasiruošę.”

Tačiau strategas taip pat nepamiršo ir atiduoti pagarbos lietuviams bei teigė ruošiantis savo komandą skirtingam susitikimui nei šeštadienį: „Lietuvos rinktinė moka žaisti futbolą. Jūsų komanda Neapolyje buvo gerai pasiruošusi fiziškai, tikiu, kad ir dabar yra geros fizinės formos. Komandos sudėtis per rungtynes Neapolyje ir dabar nėra labai pasikeitusi, todėl bus tikrai nelengvos rungtynės. Skirtingai nei mače su Farerų salomis, reikės daugiau improvizuoti. Tai yra tokios rungtynės, kurias mums reikia kontroliuoti. Aišku, tikiuosi, kad mano vyrai bus nusiteikę rimtai, bet yra protinga jų prašyti bandyti vykdyti užduotį ramiai. Turime daryti spaudimą, kai jis turi būti daromas, ir nusiteikti protingai pavargti, kai laikas atlaikyti spaudimą. Tai pergalės receptas.”

Pergalės receptą italams teks įgyvendinti ne tik be rezultatyviausio Italijos čempionato žaidėjo F.Totti, bet ir nuo rinktinės nusprendusio pailsėti ilgamečio gynėjo Alessandro Nesta, traumuotas ir vienas komandos atakų lyderių Luca Toni. Į rikiuotę jau grįžo mačą su Farerų salomis praleidę Massimo Ambrosini ir Gianluca Zambrotta, kuris gali būti tik vienas iš kelių pasikeitimų komandos sudėtyje. Spėjama, jog mačui su prancūzais gali būti pasaugotas geltoną kortelę turintis Gennnaro Gattuso, taip pat abejojama ir dėl F.Cannavaro pasirodymo aikštėje. Visi trys pastarieji turi geltonas korteles.

Nors R.Donadoni nebuvo linkęs kalbėti apie galimą startinę vienuolikę, ir užuominų nedavė netgi per paskutinę treniruotę antradienį Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadione, manoma, kad treneris ruošia pakeitimus puolimo grandyje ir pasirinks panašų išsidėstymą su vienu žaidėju atakos smaigalyje, kaip tai darė rungtynėse prieš Gruziją išvykoje. Tuo žaidėju turėtų tapti F.Inzaghi, o saugų linijoje gali žaisti Fabio Quagliarella, Andrea Pirlo, Daniele De Rossi, Simone Perrotta ir Antonio Di Natale. Gynybos kraštuose turėtų rungtyniauti Gianluca Zambrotta (dešinėje) ir Maxas Tonetto (kairėje), o viduryje – Marco Materazzi ir Fabio Cannavaro. Jei pastarasis būtų tausojamas, jo vietoje galėtų pasirodyti Andrea Barzagli.

Lietuvos rinktinėje tausoti neturėtų būti ką, tačiau tikrai negalės žaisti vartininkas Žydrūnas Karčemarskas, kuris mače su Gruzija užsidirbo savo antrą geltoną kortelę ir turės užleisti vietą Pauliui Grybauskui. Klaustukas išlieka ir dėl vidurio gynėjo Tomo Žvirgždausko, kuris rungtynes su Gruzija baigė traumuotas – jo vietą šalia Andriaus Skerlos gali užimti Vidas Alunderis arba Irmantas Zelmikas. Pasikeitimų dar gali būti ir saugų linijos kraštuos – kairiojo saugo vietą gali užimti ir Igoris Morinas, ir pergalingą įvartį į Gruzijos vartus įmušęs Saulius Mikoliūnas. Pastarasis gali žaisti dešinėje ir tuomet Marius Stankevičius atsitrauktų į gynybą, tačiau didesnių perstatymų startinėje vienuolikėje būti veikiausiai neturėtų.

Numanomos startinės sudėtys

Lietuva (4-4-2): Grybauskas; Paulauskas, Skerla, Žvirgždauskas, Klimavičius; Morinas, Šemberas, Savėnas, Stankevičius; Danilevičius, Beniušis

Italija (4-1-4-1): Buffon; Tonetto, Cannavaro, Materazzi, Zambrotta; De Rossi; Di Natale, Pirlo, Perrotta, Quagliarella; Inzaghi

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.