Spartėja ES struktūrinės paramos įsisavinimas

Finansų ministerijos duomenimis paskutiniais mėnesiais labai paspartėjo Europos Sąjungos 2004-2006 m. struktūrinės paramos lėšų įsisavinimas. Jau įsisavinta 40 % visos struktūrinės šio laikotarpio paramos. Visą šio laikotarpio struktūrinių fondų paramą Lietuva turi įsisavinti iki 2008 metų pabaigos, o Sanglaudos fondo paramą – iki 2010 metų pabaigos. Struktūrinės paramos įsisavinimas vyksta pagal Vyriausybės patvirtintą planą, kuriame taip pat buvo numatyta, kad lėšų įsisavinimas šiais metais spartės.

Pagal visas Bendrojo programavimo dokumento (pagal kurį skirstoma ES struktūrinių fondų parama) priemones, 2007 metų gegužę buvo įsisavinta 74,2 mln. litų (balandžio mėnesį – 62,5 mln. litų).
Pavyzdžiui, tam, kad, Europos socialinio fondo (ESF) įsisavinimas vyktų pagal parengtą planą, per mėnesį turį būti vidutiniškai panaudota 16 mln. Litų (balandžio mėnesį buvo panaudota 17,1 mln. litų, gegužę – jau 24,9 mln. litų)

Nėra abejonių, kad įsisavinimo paspartėjimui nemažos įtakos turėjo ir 2007 m. balandžio mėn. supaprastintos projektų administravimo taisyklės, sumažinusios įvairioms procedūroms reikalingas laiko ir darbo sąnaudas. Nuspręsta, kad neesminiai trišalių paramos sutarčių pakeitimai galės būti derinami tik tarp projektų vykdytojų ir įgyvendinančių institucijų, todėl tokie pakeitimai yra įteisinami greičiau ir paprasčiau. Be to, dabar nebereikia tvirtinti tarpinių projektų įgyvendinimo ataskaitų – jos yra tik informavimo apie projekto įgyvendinimo eigą priemonė. Lėšų administravimo sistema bus tobulinama ir toliau. 2007 m. gegužės 5 d. įvyko Darbo grupės klausimams, susijusiems su ES struktūrinės paramos administravimo sistemos kūrimu ir tobulinimu posėdis, kuriame aptartas tolesnės administracinio tobulinimo galimybės.

Šiuo metu Lietuvoje įgyvendinama arba jau įgyvendinta daugiau nei 3000 ES struktūrinės paramos lėšomis finansuojamų projektų. Su sėkmingai ES paramą panaudojusiais projektais gegužės pabaigoje galėjo susipažinti visuomenė. Finansų ministerijos organizuotoje parodoje „Regionų lyderiai” buvo apdovanoti ir 11 Lietuvos regionų projektų, kuriuos internetinio balsavimo metu išrinko patys šalies gyventojai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.