Latvijos gyvenamojo būsto nuomos rinkoje prognozuojamas augimas

Nesugebėję per trumpą laiką realizuoti naujų būsto projektų Latvijos statybininkai siūlys naujus butus nuomon, kas ženkliai padidins pasiūlą ir aktyvumą šioje rinkoje, prognozuoja nekilnojamojo turto kompanijos „Arco Real Estate” valdybos pirmininkas Aigaras Šmitas.

Šios rinkos augimą palaikys taikomos kovos su infliacija priemonės ir nuosaiki bankų kreditavimo politika.

Šiuo metu Latvijoje nuomos sandoriai sudaro tik 1 proc. visų sandorių nekilnojamojo turto rinkoje, o per metus jų skaičius gali išaugti iki 20 proc., prognozuoja „Arco Real Estate” vadovas.

Anot A. Šmito, naujojo būsto kainos jau pasiekė maksimumą ir tolesnio jų augimo artimiausiu metu nesitikima.

„Anksčiau vyravo nuomonė, kad nekilnojamojo turto kainos ir toliau augs, o šiuo metu nuomonė kardinaliai pasikeitė. Kadangi spartaus kainų augimo jau nesitikima, susiformuoja prielaidos būsto nuomos rinkos plėtrai”, – sakė kompanijos vadovas.

Anksčiau Latvijos bankų išduodamos hipotekinės paskolos sudarydavo iki 95 proc. būsto rinkos vertės, šiuo metu paskolą galima gauti tik iki 70-80 proc. būsto rinkos vertės.

Rinkos analizės rezultatai rodo, kad 95 proc. Latvijos gyventojų negali leisti sau tokių vienkartinių įdėjimų, todėl jie ieško kitų būdų apsirūpinti būstu, o tai gali sukelti būsto nuomos kainų augimą.

A. Šmitas pastebėjo, kad papildomas lėšas, kurias šeimos išleidžia paskoloms padengti, ateityje bus naudingiau investuoti į akcijas ir vertybinius popierius, iš kurių tikimasi daug didesnių pajamų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.