Keliaujantį pasiuntinį sužavėjo jaunimas

Beveik metus Lietuvoje reziduojantis JAV ambasadorius Johnas A.Cloudas – vienas tų diplomatų, kurie nelinkę vertinti svečios šalies žvelgdami pro savo kabineto langą ar iš oficialiai teikiamos informacijos. Susidaryti realų vaizdą jam padeda dažnos kelionės po Lietuvą.

Pernai gegužę JAV Senatas patvirtino Johną A.Cloudą ambasadoriumi Lietuvoje. Rugpjūtį diplomatas įteikė skiriamuosius raštus prezidentui Valdui Adamkui. Amerikos pasiuntinys jau spėjo apsilankyti visuose pagrindiniuose mūsų šalies regionuose. Apie kelionių įspūdžius, darbo ir laisvalaikio aktualijas jis sutiko pasikalbėti su LŽ.

– Netrukus bus metai, kai dirbate Lietuvoje. Kaip apibūdintumėte šį laikotarpį? Kodėl pirmiausia vykote į Klaipėdą ir Šiaulius?

– Tąkart pasitaikė ilgas savaitgalis, todėl nusprendėme pamatyti ne tik uostamiestį, bet ir kitas pajūrio vietoves. Per vizitą susitikau su Klaipėdos studentais, kurie man padarė didžiulį įspūdį.

Lietuvos kraštovaizdis tiesiog žavingas. Žiemą teko lankytis Ignalinoje. Jos meras pakvietė mane atvykti į ežerų kraštą dar kartą šiltesniu metų laiku. Išties ilgai netrukau suvokti, kokia graži jūsų šalis ir jos gamta.

– Ar pastebėjote didelį socialinį atotrūkį tarp sostinės ir kitų šalies centrų, provincijos? Kaip siūlytumėte jį mažinti?

– Keliaudamas po Lietuvos regionus mačiau daug teigiamų poslinkių, kurie turėtų sumažinti atotrūkį. Net ir tuose miesteliuose, kurie atrodė skurdesni, palyginti su Vilniumi, sutikau daug entuziastingų, išsilavinusių jaunų žmonių. Optimistiškai nuteikė ir susitikimai su miestų bei miestelių vadovais. Supratau, kad jie mato problemų sprendimo būdus ir naudojasi visomis galimybėmis gerinti esamą padėtį. Savivaldybių vadovai turėjo racionalių planų, kaip panaudoti Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas. Tačiau noriu dar kartą pabrėžti, kad didžiausią įspūdį man padarė jaunieji lietuvaičiai – matau šviesią jų ateitį. Supratau tai iš moksleivių klausimų. Kalbėdavome apie jų galimybes studijuoti JAV. Jų entuziazmas, žinios ir ateities vizijos sužavėjo.

– Ar Jungtinėse Valstijose socialinis atotrūkis tarp didžiųjų miestų ir periferijos toks pat ryškus?

– Mūsų visuomenė mobilesnė: jei vieno regiono ekonominė plėtra sulėtėja, gyventojai keliasi gyventi kitur. Tik indėnai labiau prisirišę prie gyvenamosios vietos. Kiti gyventojai visada pasirengę vykti ten, kur, jų manymu, laukia geresnis gyvenimas. Toks judėjimas šalina kultūrinius ir regioninius skirtumus. Kai buvau jaunas ir keliavau po visą šalį, regioniniai skirtumai buvo ryškesni nei dabar.

– Susitinkate su įvairių sričių žmonėmis. Kodėl pasirenkate būtent juos? Kokios patirties įgijote su jais bendraudamas?

– Įprastas dalykas lankantis kuriame nors regione, apskrityje ar mažame miestelyje pirmiausia susitikti su jų vadovais. Tai pagarbos ženklas, įprastas diplomatiniame darbe. Man taip pat svarbu bendrauti su verslininkais. Esame suinteresuoti kuo didesnėmis JAV investicijomis jūsų šalyje. Rengiame susitikimus su čia jau veikiančių ir dar tik ketinančių pradėti veiklą amerikietiškų bendrovių atstovais. Galiu pasakyti, kad senosios kompanijos labai palankiai vertina verslo aplinką Lietuvoje.

Lankiausi įvairiuose kariniuose daliniuose Panevėžyje, Tauragėje, Marijampolėje, karinių jūrų pajėgų štabe. Lietuva yra JAV sąjungininkė. Mūsų kariškiai kartu dalyvauja operacijose Irake, Afganistane ir Kosove. Jūsų kariai ieško savo vaidmens NATO struktūroje, ir mane džiugina jų patirtis.

Neseniai dalyvavau provincijos atkūrimo grupės, sugrįžusios iš Afganistano, sutiktuvėse Kaune. Šių karių indėlis labai svarbus mums visiems. Norėjau asmeniškai jiems tai pasakyti. Džiugu pažymėti, kad Lietuva būdama NATO narė ne tik naudojasi Aljanso teikiamu saugumu, bet ir pati geba jį užtikrinti.

Taip pat bendraujame su nevyriausybinėmis organizacijomis. Alytuje aplankiau vaikų namuose gyvenančius mažylius. Ambasados pareigūnai, jų šeimos asmeniškai globoja kelerius vaikų namus.

– Lietuvoje nuolat svarstoma, kada JAV Lietuvos piliečiams taikys bevizį režimą. Kiek šioje srityje pažengta?

– Pažanga nemenka. Prezidentas George’as W.Bushas lankydamasis Taline pažadėjo pakeisti įstatymą, kad tokios šalys kaip Lietuva galėtų dalyvauti vizų atsisakymo programoje. JAV Kongresas svarsto prezidento siūlymą. Tikimės, kad kai kurios nuostatos bus liberalizuotos. Šiuo metu negaliu pasakyti, kada tai galėtų įvykti. Su visomis šalimis, siekiančiomis vizų režimo palengvinimo, tikimės glaudesnio bendradarbiavimo saugumo srityje. Tačiau norėčiau pabrėžti, kad vizų atsisakymo programa skirta tik verslo ir turizmo tikslais į JAV atvykstantiems asmenims. Darbo, studentų, gydymosi ir daugybė kitų vizų bus reikalaujama ir ateityje. Šiuo metu vis pamirštama pagarsinti, kad dauguma vizų prašančių žmonių jas gauna. Didžioji dauguma, o ne 51 procentas.

– Tačiau ir Amerikos piliečiai nueina ilgą kelią, kad gautų leidimą dirbti Lietuvoje. Ar tai nėra tam tikras mūsų šalies atsakas į JAV delsimą patvirtinti bevizį režimą?

– JAV ambasada labai artimai bendradarbiauja su Migracijos departamentu. Visi norėtume, kad sistema būtų šiek tiek paprastesnė. Tačiau kiekviena šalis turi teisę ją reguliuoti savo nuožiūra. Dedame visas pastangas, kad į Lietuvą atvykstantiems amerikiečiams darbo vizų išdavimo procedūra būtų kuo aiškesnė.

– Pasaulinės, įskaitant ir JAV, žydų organizacijos reiškia pasipiktinimą dėl statybos esą buvusių žydų kapinėse Šnipiškėse. Ar tai turi įtakos vizų problematikai?

– Lietuva daugiau kaip 500 metų buvo tapusi namais iš Europos atvykdavusiems žydams. Lietuvos žmonės turėtų tuo didžiuotis. Vilnius garsėjo kaip Rytų Europos judaistikos centras. Tačiau didžiulės bendruomenės istorija baigėsi holokaustu.

Kiekviena tauta norėtų, kad jos protėvių palaikai būtų apsaugoti. Nelaikyčiau tokio noro neįprastu. Jei gerai suprantu, visos su statyba susijusios šalys sutaria, kad Sporto rūmų teritorijoje buvo kapinės. Premjero sudaryta darbo grupė turi nustatyti tikslias kapinių ribas. Prieš kelias savaites lietuvių ir užsienio ekspertų komisija nustatė, kad Karaliaus Mindaugo apartamentai ir naujas jų korpusas iš dalies patenka į buvusių kapinių teritoriją. Ekspertai pasiūlė atlikti detalesnį tyrimą. Manau, tai padaryti labai svarbu.

– Pakalbėkime apie kur kas malonesnius dalykus. Kur leidžiate savo atostogas?

– Triskart trumpai atostogavau Palangoje. Jungtinėse Valstijose gyvena du suaugę mano vaikai, todėl ilgesnių atostogų vyksiu pas juos. Kartais keliauju į Naująją Angliją, kur gyvena keturi mano broliai.

– Papasakokite apie savo laisvalaikį.

– Jį leidžiu sporto klube arba einu pasivaikščioti į Vingio parką, senamiestį. Vilnius – nuostabus miestas. Kai turiu daugiau laiko, lankausi koncertuose, operoje.

– Garsėjate kaip didelis krepšinio mėgėjas. Tai patvirtina ir jūsų kelionių dienotvarkės.

– Labai džiaugiuosi galimybe pamatyti krepšinio varžybas Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Marijampolėje. Lankausi ne tik vyrų, bet ir moterų rungtynėse. Stengiuosi pamatyti, kaip sekasi Lietuvoje žaidžiantiems JAV krepšininkams. Jūsų šalies sportininkai irgi pasižymi dideliu meistriškumu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.