Popieriaus kainų šuolis – didžiausias per pastaruosius penkerius metus

Dėl nuolat brangstančių energetinių išteklių birželio mėnesį visų rūšių popierius ir kartonas brangsta 8 – 10 proc. Tai jau ne pirmasis brangimas šiais metais – atsižvelgiant į produkcijos rūšį metų pradžioje kainos išaugo nuo 5 iki 8 proc. Š. m. rugsėjo mėnesį planuojamas dar vienas popieriaus kainų šuolis.

„Tai tikrai ne paskutinis šiais metais kainų kilimo etapas. Rugsėjo mėnesį planuojamas dar vienas atskirų popieriaus ir kartono rūšių pabrangimas. Tad tikėtina, kad iki 2007 metų pabaigos popieriaus kainos pasieks penkerių metų rekordą – daugelis šios produkcijos rūšių per šiuos metus bus pabrangusios apie 15 proc.”, – teigia Virginijus Jakubauskas, UAB „Schneidersohne Baltija” pirkimo vadovas.

Nuo 2005 m. iki 2007 m. birželio mėn. popieriaus ir kartono kainos išaugo apie 20 proc.

Popieriaus pardavėjų teigimu, tokiam kainų šuoliui didžiausios įtakos turi brangstantys energetiniai ištekliai, išaugusios celiuliozės kainos, didėjančios logistikos sąnaudos, taip pat ir darbo jėgos brangimas.

Tam pritaria medienos ir popieriaus pramonės rinkos analitikai, teigdami, kad popieriaus ir kartono kainų augimą įtakoja tiek politiniai, tiek ekonominiai pasikeitimai pasaulyje. Popieriaus gamybai reikalingų žaliavų rinką įtakoja besikeičiančios naftos kainos, nulemiančios išlaidas žaliavų transportavimui, vis didėjantys elektros energijos ir dujų kaštai. Šie veiksniai didina ne tik žaliavos, bet ir pačios gamybos kainas.

Popieriaus pasiūlos ir paklausos atotrūkį lemia ir tai, kad medienos pramonė nebegali pateikti tiek žaliavos gamybai, kiek reikalauja vartotojai. Perdirbimui skirto panaudoto popieriaus vis didesnė dalis gabenama į Kiniją kaip gamybos žaliava. Be to, antrinių žaliavų surinkimas iš gyventojų nėra toks efektyvus, kaip kad buvo tikėtasi. Todėl Europos rinkoje jaučiamas ir antrinių žaliavų, skirtų popieriaus gamybai, trūkumas. Dėl vangaus popieriaus atliekų rūšiavimo bei grynos medienos žaliavos trūkumo popieriaus ir kartono gamybos kainos neišvengiamai didės ir toliau.

Kainų didėjimą bei žaliavos trūkumą įtakoja ir aplinkosaugos reikalavimai polietileno pakuotę pakeisti greičiau irstančia kartonine. Remiantis statistikos duomenimis, kartono suvartojimas bei kartoninės pakuotės paklausa kasmet auga.

Jau birželio mėnesį šį kainų kilimą neišvengiamai pajus ir popieriaus vartotojai.

„Šį mėnesį produkciją savo klientams ketiname pabranginti apie 8 – 10 proc., tai yra tiek, kiek popieriaus kainą kelia jo tiekėjai”, – pabrėžia V. Jakubauskas.

Popieriaus kainų augimas neišvengiamai padidins kartoninių ir popierinių gaminių – pakuočių maisto produktams, vaistams ir kt. – kainą. Vartotojams, perkantiems prekes kartoninėje pakuotėje, šis kainų padidėjimas neturėtų būti žymus, tačiau kartoninės pakuotės gamintojai bus priversti padidinti gaminamo produkto kainą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.