Danijoje bus statomi ne tik gražūs, bet ir „ekologiškai švarūs” namai

„Architektūra, projektai gyvenimui ir plėtrai’ – taip vadinama Danijos vyriausybės parengta visuomeninių statinių statybos programa.

Ją sudaro daugiau kaip 60 miesto statybos iniciatyvų ir koncepcijų.

„Tai istorinis momentas Danijai”, – pareiškė per spaudos konferenciją Kopenhagoje kultūros ministras Brajenas Mikelsonas (Brian Mikkelson), pristatydamas žurnalistams naują programą, kuriai parengti ekspertams prireikė trejų metų.

Programoje visų pirma numatyta ne tik dailių ir patogių, bet ir ekologiškai švarių, energiją taupančių statinių statyba.

Per ketverius artimiausius metus vyriausybė skirs 4,5 mln. Danijos kronų sėkmingiausioms architektūros idėjoms įgyvendinti. Apie 3 mln. Danijos kronų bus skiriama jaunųjų architektų, kurie bus siunčiami stažuotis į užsienį, stipendijoms.

Danija nuo seno garsėja savo architektais. Utsonas Jornas (Jorn Utzon) – Sidnėjaus operos teatro projekto autorius, šis statinys vėliau tapo Australijos simboliu. Jo sūnus Janas Utzonas (Jab Utzon), taip pat architektas, kartu su tėvu suprojektavo parlamento statinį Kuveite.

Architektūros ir dizaino profesorius Jakobsenas Arnė (Jacobsen Arne) kūrė tokių garsių statinių projektus kaip skandinavų oro linijų SAS pastatas priešais geležinkelio stotį Kopenhagoje, nacionalinis Danijos bankas ir kiti. Jis taip pat kūrė projektus ir užsienyje. Pagal jo projektą pastatytas Šv. Kotrynos koledžas Oksforde.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.