Iranas pasirengęs priešintis dėl branduolinės programos

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Alis Chamenėjus) pirmadienį perspėjo įtakingiausias Vakarų šalis, kad Teheranas yra pasirengęs „sumokėti kainą” ir „pasipriešinti” vis gilėjant krizei dėl savo branduolinės programos.

Sakydamas kalbą Irano revoliucijos pradininko ajatolos Ruhollah Khomeini (Ruholo Chomeinio) 18-ųjų mirties metinių proga, A.Khamenei pasijuokė iš minties, kad Iranas „maldauja” Vakarų valstybes leisti jam tęsti savo branduolinę veiklą.

„Vienintelis kelias šaliai suvokti savo teises yra budrus pasipriešinimas. Jie turėtų būti budrūs, suprasti savo teises ir atkakliai jų laikytis”, – sakė A.Khamenei tūkstančiams žmonių, suplūdusių į R.Khomeini šventyklą pietiniame Teherano priemiestyje.

„Šalis, kuri nori būti nepriklausoma, turi už tai sumokėti. Jeigu ji nori išsaugoti savo teises apsiginti nuo priekabiavimo, ji turi sumokėti tam tikrą kainą”, – teigė A.Khamenei, reaguodamas į skanduotes „Branduolinė energija yra mūsų natūrali teisė” ir „Mirtis Amerikai”.

„Ji negali sėdėti kampe ir tikėtis pažangos bei progreso”, – pridūrė jis.

A.Khamenei savo kalbą pasakė svarbiu krizės dėl Irano branduolinės programos momentu, kai Jungtinės Valstijos ir kitos Vakarų šalys ragina paskelbti trečiąjį Jungtinių Tautų (JT) sankcijų paketą, kuriuo Teheranas būtų nubaustas už nepaklusnumą atominės veiklos srityje.

Iranas supykdė Vakarus, atsisakydamas sustabdyti urano sodrinimą, kuriuo, kaip būgštauja Vakarai, Teheranas gali pasigaminti atominę bombą.

„Iraniečiai neturėtų maldauti suteikti jiems teisę naudotis branduoline energija. Jie neturėtų maldauti despotiškai valdančių pasaulio valstybių. Tai nėra nepriklausomai ir laisvai šaliai tinkamas būdas”, – pridūrė A.Khamenei.

Jungtinės Valstijos kaltina Iraną siekiant pasigaminti branduolinį ginklą, tačiau Teheranas tokius kaltinimus neigia ir tvirtina, kad jo branduolinė programa skirta tik elektros gamybai.

Vašingtonas niekada neatmetė galimybės panaudoti jėgą, kad priverstų Iraną paklusti Saugumo Tarybos ultimatumui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.