Nuolaidos PET atliekų tvarkytojams

Kol kas Lietuvoje tik viena įmonė turi oficialų leidimą išduoti pažymas, atleidžiančias gamintojus nuo mokesčio už PET pakuotę. Kad sušvelnintų rinkoje tvyrančią įtampą, Aplinkos ministerija suteikė tam tikrų palengvinimų tiems PET atliekų tvarkytojams, kurie dar nespėjo susitvarkyti reikalingų formalumų, rašo „Verslo žinios”.

Kaip jau anksčiau pranešta, PET pakuotę savo produktams pakuoti naudojančius gamintojus ir importuotojus šiemet užgriuvo pareiga atskirai tvarkyti PET pakuotės atliekas. Tačiau kol kas Lietuvoje yra tik viena atliekų tvarkymo įmonė, kuri oficialiai turi teisę įmonėms išduoti pažymas, atleidžiančias nuo mokesčio už PET pakuotę. Toks natūralus monopolis kelia rinkoje tam tikrą įtampą, nes gamintojai dėl PET pažymų gali kreiptis tik vienu adresu – į Plungėje veikiančią Plungės UAB „Virginijus ir Ko”.

Vilmos Karosienės, Aplinkos ministerijos Užterštų teritorijų ir atliekų skyriaus vyriausiosios specialistės, teigimu, Lietuvoje yra ir daugiau įmonių, kurios tvarko PET atliekas. Tačiau kol kas jos yra įtrauktos į ministro įsakymu tvirtinamą sąrašą įmonių, turinčių teisę išduoti pažymas, tik kaip plastiko atliekų tvarkytojos. Jos sąraše dar nespėjo patikslinti, kad tvarko ir PET atliekas, todėl formaliai pažymų dėl PET išduoti negali. Ministerija gavo tokių perdirbėjų užklausimų, ar jie galės išduoti pažymas dėl PET atliekų, kurios buvo sutvarkytos iki jos patikslins sąraše, kad yra ir PET tvarkytojos.

„Galime nuraminti, kad atliekų tvarkymo įmonės galės išduoti pažymas dėl PET pakuotės tvarkymo per laikotarpį iki šios įmonės bus įtrauktos į specialų pažymas išduodančių įmonių sąrašą. Šis sprendimas taikomas toms įmonėms, kurios išduodavo pažymas už plastikinę pakuotę, tačiau dar nebuvo gavę leidimo dėl PET pakuotės tvarkymo”, – sakė V. Karosienė. Be to, netrukus oficialiame sąraše atsiras dar 3-4 PET pažymų išdavėjos. Tikimasi, kad tai galbūt paskatins mažėti ir PET pakuotės tvarkymo įkainius.

Tačiau „Verslo žinios” rašo, jog Aloyzo Gaudučio, pakuočių ir elektronikos atliekų tvarkytojų asociacijos PEATA, kurios narė yra ir UAB „Virginijus ir Ko”, vykdomojo direktoriaus, teigimu, viltys, kad PET pažymų kainos kris, – tuščios: „Štai mes jau svarstome galimybę birželį dar 20 30 proc. branginti pažymas, nes PET atliekų surinkimo padėtis apverktina, jų šiemet trūks, mat dalis gamintojų vengė sudaryti sutartis su tvarkytojais ir nuo pat metų pradžios finansuoti PET surinkimą, o be investicijų surinkimo sistema negali įsisukti”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.