Kamčiatkoje žemės nuošliauža palaidojo unikalų geizerių slėnį

Kamčiatkos pusiasalyje Rusijos Tolimuosiuose Rytuose sekmadienį po pietų didžiulė žemės nuošliauža palaidojo unikalų geizerių slėnį, pranešė naujienų agentūros.

Ekspertai įvykio vietą turi ištirti pirmadienį. Žemės nuošliauža užpylė maždaug du trečdalius vienintelio Eurazijoje geizerių slėnio. Nuslinkus dviejų kalvų šlaitams, susidarė 1,5 km ilgio ir 200 m pločio „sniego, medžių, akmenų ir purvo” srautas, kuris slėnyje užtvenkė Geizernajos upę, sakė Nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovai regione, kuriuos citavo „RIA Novosti”.

Ekspertai mano, kad upė negalės prasiveržti pro tokią kliūtį ir suformuos naują ežerą, kuris užlies daugumą iš 90-ies slėnio geizerių.

Nuošliauža taip pat sunaikino spalvotus geizeritų darinius, kurie formuojasi dešimtmečius ir kurių „net menkiausi pažeidimai gali pakeisti geizerių išsiveržimų jėgą ir ciklą”, sakė pareigūnai.

Kai kurie galingesnieji slėnio geizeriai „gali prasiveržti pro žemės nuošliaužą, bet dauguma jų tikriausiai prarasti visiems laikams”, priduria pareigūnai.

Turistai, kurių tuo metu slėnyje buvo nedaug, buvo saugiai evakuoti, pirmadienį pranešė Rusijos 1-asis televizijos kanalas. Ši televizija parodė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip mokslininkai apžiūri slėnį.

Kamčiatkos Geizerių slėnis, kuris yra vienas iš penkių tokių slėnių pasaulyje, buvo pagrindinis turistų traukos objektas šiame atokiame pusiasalyje nuo 1991 metų, kai jame buvo leista lankytis visiems. Per metus į jį atvažiuodavo maždaug 3 tūkst. turistų.

Draustinio, kuriame yra 1941 metais atrastas Geizerių slėnis, direktorė Jekaterina Radugova sakė, kad mokslininkai ir pareigūnai ketina rasti būdą išgelbėti šį unikalų gamtos kampelį.

Pradiniais duomenimis, nuošliauža galėjo susidaryti dėl dviejų priežasčių: dėl neįprastos 26 laipsnių šilumos, kuri Kamčiatkoje laikosi jau kelios dienos, arba dėl pastarosiomis dienomis pusiasalio pietryčiuose įvykusių dviejų žemės drebėjimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.