Aukščiausioji Rada nebeegzistuoja, tvirtina Julija Tymošenko

Ukrainos penktojo šaukimo Aukščiausioji Rada liovėsi egzistavusi, šeštadienį pareiškė Julijos Tymošenko bloko (JTB) spaudos tarnyba.
„Tai įvyko tada, kai JTB suvažiavimas nutraukė 129 savo frakcijos narių įgaliojimus. Anksčiau „Mūsų Ukraina” yra anuliavusi 66 savo bloko narių įgaliojimus”, – pabrėžė spaudos tarnyba.

Tuo tarpu anksčiau tą pačią dieną Rados pirmininkas Oleksandras Morozas pabrėžė, kad parlamentas dirbs remdamasis Konstitucija ir reglamentu. Pasak jo, tolesnė parlamento veikla priklauso nuo to, kaip bus įgyvendinta idėja dėl savaiminio Rados paleidimo nutraukiant deputatų įgaliojimus ir „avantiūristiškai anuliuojant rinkėjų sąrašus”.

Parlamento pirmininkas priminė, kad rinkimų įstatymų pataisos pastarąją avantiūrą su rinkėjų sąrašais nutraukė, tačiau „realizuoti teisę pirma laiko nutraukti įgaliojimus reikia pagal Konstituciją ir reglamentą”.

Pasak O.Morozo, jei įgaliojimus nutrauks daugiau kaip 150 deputatų, Rados sesija neįvyks.

Kai prezidentas trumpam sustabdė savo įsakus paleisti parlamentą, į Radą sugrįžo kelis mėnesius boikotavę posėdžius premjero Viktoro Janukovyčiaus oponentai – JTB ir „Mūsų Ukrainos” deputatai, bet netrukus parlamentarai vėl ėmė kivirčytis.

V.Juščenka ir J.Tymošenko siūlė surengti rinkimus gegužės pabaigoje arba birželį, bet galiausiai prezidentas sutiko su premjero siūlymu rinkimus atidėti iki rudens.

Analitikai pažymi, kad kuo vėliau vyks rinkimai, tuo naudingiau V.Janukovyčiaus Regionų partijai, kontroliuojančiai vyriausybę ir parlamentą.

V.Juščenka ir V.Janukovičius sudarė paliaubas, kai jų ginčas vos neperaugo į jėgos struktūrų susirėmimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.