JAV pareigūnai sužlugdė sąmokslą susprogdinti Niujorko J.F.Kennedy oro uostą

JAV teisėsaugos pareigūnai šeštadienį pranešė sužlugdę teroristinį sąmokslą Niujorko Johno F.Kennedy (Džono F.Kenedžio) oro uoste susprogdinti degalų rezervuarus ir vamzdynus – šis sprogimas, pasak jų, taip pat būtų nuniokojęs didelę šalimais esančio Kvinso rajono teritoriją.

Kaltinimai dėl šio sąmokslo buvo pateikti keturiems įtariamiems musulmonų ekstremistams, tarp jų ir Abdul Kadirui, buvusiam Gajanos parlamento nariui. Pareigūnų teigimu, planuotas sąmokslas buvo susijęs su tarptautinėmis teroristų kuopelėmis Karibų jūros regione ir Pietų Amerikoje, bet buvo sužlugdytas gerokai anksčiau, negu kovotojai spėjo jį įgyvendinti.

„Jeigu sąmokslas būtų įgyvendintas, jis baigtųsi nesuvokiama žala, aukomis ir sugriovimais”, – sakė JAV prokurorė Roslynn Mauskopf (Rozlin Mauskof). Žurnalistams Niujorke ji teigė, kad šis planas buvo „vienas šiurpiausių sąmokslų, kokius tik galima įsivaizduoti”.

Žalos, kurią būtų padaręs šis sprogimas, mastai būtų „neįsivaizduojami”, pabrėžė ji.

Sąmokslą, kaip įtariama, rezgė grupuotė „Jamaat Al Muslimeen”, kurią teisėsaugos pareigūnai apibūdina kaip tarptautinį musulmonų ekstremistų iš JAV, Gajanos ir Trinidado tinklą.

JAV antiteroristinės pajėgos penktadienį Niujorke sulaikė vieną iš kaltinamųjų Russellą Defreitasą (Raselą Defreitesą), kuris yra buvęs J.F.Kennedy oro uosto darbuotojas.

Port of Speine policijos komisaras Trevoras Paulas (Trevoras Polas) teigė, kad buvęs Gajanos parlamentaras A.Kadiras ir trinidadietis Kareemas Ibrahimas (Karimas Ibrahimas) atitinkamai penktadienį ir šeštadienį buvo sulaikyti Trinidade.

A.Kadiras yra buvęs meras ir „Liaudies nacionalinio kongreso reformos – Vienos Gajanos” parlamentaras.

Ketvirtasis kaltinamasis, taip pat Gajanos pilietis Abdel Nuras slapstosi Trinidade ir Tobage, sakė T.Paulas, nors JAV pareigūnai mano, kad jis yra Gajanoje.

R.Defreitasas pokalbyje, kurį įrašė į grupuotę infiltruotas JAV agentas, sakė, kad oro uosto susprogdinimas turėtų didelę simbolinę reikšmę ir tarsi antrą kartą nužudytų velionį JAV prezidentą J.F.Kennedy.

„Ataka prieš J.F.Kennedy Jungtinėms Valstijoms taptų pačiu skausmingiausiu dalyku, – pokalbyje teigė jis. – Jie myli J.F.Kennedy lyg jis tebebūtų gyvas… Jeigu smogtume oro uostui, gedėtų visa šalis”.

„Tai tarsi šio žmogaus nužudymas antrą kartą”, – pažymėjo jis.

Pasak JAV pareigūnų, sąmokslas buvo rezgamas praėjusių metų sausį. Oro uoste, kuris kasdien aptarnauja tūkstantį skrydžių ir daugiau kaip 120 tūkst. keleivių, buvo planuojama susprogdinti pastatus, degalų rezervuarus ir vamzdynus.

Vamzdžių tinklas nusitęsia į kaimyninius Niujorko rajonus, juos sprogimas taip pat būtų nuniokojęs.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.