Franko Zappos paminklas turės dvynį Amerikoje

Ketvirtadienį vienintelis pasaulyje legendinio muzikanto Franko Zappos (1940-1993) paminklas buvo vėl sugrąžintas į įprastinę jo vietą V.Kalinausko gatvėje Vilniuje.

Nuo Franko Zappos portretinio biusto buvo nuvalyta patina, o svarbiausia – padaryta jo kopija. Jau sutarta, kad lygiai toks pats skulptoriaus Konstantino Bogdano sukurtas žymaus XX amžiaus Amerikos kompozitoriaus, gitaristo ir dainininko paminklas stovės Baltimorėje (JAV), jo gimtajame mieste.

Vilniuje žymiojo muzikanto paminklas pastatytas 1995 metais F.Zappos klubo iniciatyva. Pasak klubo prezidento Sauliaus Paukščio, jis ir jo bendraminčiai žavėjosi F.Zappos kūryba, domėjosi jo gyvenimu ir laikė muzikantą vienu didžiausių menininkų, dariusiu didelę įtaką net kelioms kūrėjų kartos tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje. Po F.Zappos mirties nuspręsta įamžinti jo atminimą, ir prof. K.Bogdano sukurtas portretinis biustas yra pirmas ir kol kas vienintelis pasaulyje šio legendinio muzikanto paminklas.

F.Zappos klubo pirmininkas Saulius Pilinkus prisiminė, kad V.Kalinausko gatvės skverelyje kompozitoriaus portretinis biustas ant nerūdijančio plieno kolonos, dovanotos „Achemos” bendrovės, išstovėjo daugiau nei vienuolika metų. Paminklo nebuvo įprastinėje vietoje, kol daryta jo kopija.

„Nusprendėme, kad mūsų klubas, vienijantis, dabar išduosiu, ne tūkstančius, o kelis asmenis, padedamas bičiulių, politikų, mecenatų gali pastatyti F.Zappos paminklą dvynį jo gimtajame mieste Baltimorėje, – kalbėjo S.Pilinkus. – Per JAV ambasadą, Amerikos centrą esame užmezgę ryšius su Baltimorės municipalitetu. Gavome kol kas neformalų atsakymą, kad paminklą bus galima pastatyti šių metų rugsėjį. Nulietą portretinio biusto kopiją ir tokią pat nerūdijančio plieno koloną pakrausime į laivą ir nuplukdysime į Baltimorę.”

Birželio 12 dieną Svečių namuose „Domus Maria” Vilniuje F.Zappos klubas rengia dailės kūrinių aukcioną – akciją paminklo statybai Baltimorėje paremti. Aukciono vedėjas – Vytautas Kernagis. Akcijos ekspozicijai savo kūrinių pristatys Giedrius Jonaitis, Rimvydas Kepežinskas, Mikalojus Vilutis, Rimvydas Gibavičius, Antanas Sutkus, Konstantinas Bogdanas, Šarūnas Leonavičius, Saulius Paukštys, Lidija Dubauskienė, Valdas Ozarinskas, Matas Dūda, Marius Jonutis, Nomeda Marčėnaitė, Rūta Šipalytė, Palemonas Janonis.

Vienas aukcionas jau buvo surengtas senojoje Vilniaus elektrinėje prie Karaliaus Mindaugo tilto. Vienas iš dviejų aukciono dalyvių buvo F.Zappos klubo narys Artūras Baublys. Norėta parodyti pavyzdį. Klubas jau sulaukė ir dosnių mecenatų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.