Olandų televizijos šou apie atiduodamą inkstą buvo apgaulė

Olandų televizijos šou, kuriame mirštanti moteris sprendė, kuriam iš trijų kandidatų atiteks jos inkstas, buvo apgaulė siekiant atkreipti dėmesį į organų donorų trūkumą, paaiškėjo penktadienį.
Paskutinėmis tiesiogiai transliuoto šou, kuris sulaukė viso pasaulio dėmesio, minutėmis, kaip tik prieš tai, kai netikra donorė turėjo paskelbti savo sprendimą, laidos vedėjas Patrickas Lodiersas (Patrikas Lodirsas) viską atskleidė.

„Mes čia neatiduodame inksto, tai per daug net mums”, – žiūrovams paskelbė jis.

„Donorė”, pristatyta kaip 37 metų Lisa, kurios smegenyse yra neišgydomas auglys, iš tikrųjų yra aktorė, pranešė visuomeninis kanalas BNN.

Trys pacientai, kuriems reikalinga inksto persodinimo operacija, yra tikri, bet žinojo apie apgaulę ir sutiko dalyvauti, kad paskatintų žmones užsiregistruoti donorais, nurodė BNN.

„Jie – ne aktoriai, jie – tikri pacientai ir jų istorijos buvo be galo rimtos”, – sakė P.Lodiersas.

Dėl šios laidos Nyderlanduose ir užsienyje buvo kilęs triukšmas, daugelis smerkė ją ir sakė, kad neetiška daryti pramogą iš gyvenimo ir mirties klausimo.

Olandų televizijos studijoje, kur vyko šou, susirinko žurnalistai ir televizininkai iš viso pasaulio.

„Dirbome dėl šio renginio metus, bet niekada nemanėme, kad jis sulauks tokios sėkmės, – vėliau per spaudos konferenciją sakė BNN direktorius Laurensas Drillichas (Laurensas Drilichas). – Sulaukėme didžiulio tarptautinio dėmesio problemai, kuri iš tikrųjų egzistuoja”.

Televizija, kurios auditoriją sudaro daugiausia jaunimas, šį šou parodė per penktąsias savo įkūrėjo Barto de Graaffo (Barto de Grafo), kuris ne vienus metus laukė inkstų persodinimo operacijos, mirties metines.

Pirmąsias 45 šou minutes atrodė, kad viskas vyksta taip, kaip buvo reklamuota. „Lisa” buvo pristatyta kaip donorė ir emocingai pareiškė, kad jai gyventi liko vos pusmetis. Aktorė jaudinamai papasakojo, kodėl nori atiduoti inkstą, – esą dėl to, kad dėl inkstų nepakankamumo mirė jos brangus draugas.

Tada BNN pristatė tris kandidatus – 36 metų Esther-Claire (Ester Kler), 19 metų Vincentą (Vinsentą) ir 29 metų Charlotte (Šarlot). Jie prisistatė, atsakė į klausimus apie savo gyvenimą, pomėgius ir net apie tai, kaip balsavo per rinkimus.

Realybės televizijos žanrą atitiko trumpi filmukai apie jų gyvenimą, interviu su jų artimaisiais ir net žiūrovams suteikta galimybė išreikšti jiems paramą siunčiant SMS žinutes.

Tokį šou sugalvojo BNN ir prodiuserių kompanija „Endemol” – „Didžiojo brolio” kūrėjai.

„Tegu nelieka jokių neaiškumų: aš niekada nedaryčiau tikro šou kaip šis „Didysis donorų šou”. Suprantu, (kodėl kilo) triukšmas, bet to reikėjo norint įtraukti į darbotvarkę donorų trūkumo (klausimą)”, – sakoma „Endemol” direktoriaus Paulo Roemerio (Paulo Rumerio) pareiškime.

Olandijos kultūros ministras Ronaldas Plasterkas, kuris anksčiau šią savaitę minimą laidą vadino „nederama ir neetiška dėl konkurso elemento”, vėliau gyrė šou kaip „nuostabų renginį”.

Jis pridūrė, kad BNN pasirinko „sumanų būdą” pareikalauti dėmesio donorų trūkumo Nyderlanduose problemai.

Olandijos inkstų ligomis sergančių pacientų fondo duomenimis, šiuo metu 1 088 žmonės, kuriems atliekama dializė, lauka inkstų persodinimo operacijų. Vidutiniškai tokiems pacientams tenka laukti po ketverius metus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.