Lietuvos prezidento ir Portugalijos premjero darbo pietų „meniu” – ES konstitucija ir Rytų kaimynystė

Europos konstitucija ir problemos, laukiančios ES sprendimų per Portugalijos pirmininkavimą buvo „darbiniame meniu” per prezidento Valdo Adamkaus pietus su Portugalijos ministru pirmininku Jose Socrates (Žozė Sokratesu).
Per pietus Lisabonoje penktadienį pažymėta būtinybė birželį vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos susitikime pasiekti esminių sutarimų dėl ES konstitucinės sutarties, išsaugant jos politinį turinį.

Diskutuodami apie ES Rytų kaimynystę, Lietuvos prezidentas ir Portugalijos premjeras konstatavo, kad Rusija yra „solidi ir svarbi Europos partnerė, su kuria būtina plėtoti dialogą”, pranešė Lietuvos Prezidentūra.

„Bendradarbiavimas turi būti pagrįstas lygiateisiais pagrindais, nepamirštant vertybių, kuriomis vadovaujasi demokratinės valstybės. Tikrai nenorime konfrontuoti su Rusija, mūsų tikslas – draugiški dvišaliai santykiai, kokius dera palaikyti kaimyninėms valstybėms”, – pranešime cituojamas V.Adamkus.

Kaip žinoma, ES dėl Lenkijos veto praėjusį mėnesį nepradėjo numatytų derybų su Rusija dėl naujos santykių sutarties.

Lietuvos prezidentas pareiškė viltį, kad per Portugalijos pirmininkavimą bus išplėsta Europos kaimynystės politika ir ES aktyviai rems demokratines jėgas Rytų Europoje.

Jis taip pat padėkojo Portugalijai už jos pernai pasiūlytą Šengeno plėtros variantą „SISone4all”, kurį įgyvendinant naujosios ES narės gali tikėtis jau artimiausiu metu įsilieti į Šengeno erdvę.

V.Adamkus pažymėjo, kad Lietuva laukia rudenį atvyksiančios Portugalijos naikintuvų, kurie pratęs NATO policijos misiją trijų Baltijos šalių padangėje.

Jis pakvietė Portugalijos premjerą spalį dalyvauti Vilniuje rengiamame viršūnių susitikime energetikos klausimais.

Šeštadienį V.Adamkus, tęsdamas valstybinį vizitą Portugalijoje, lankosi Porto mieste.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.