Ukrainos parlamentas nepakluso prezidento ultimatumui

Ukrainos Aukščiausioji Rada, kontroliuojama ministro pirmininko Viktoro Janukovyčiaus šalininkų, ignoravo prezidento Viktoro Juščenkos ultimatumą.
Prezidentas, remdamasis sekmadienį su V.Janukovyčiumi pasiektu susitarimu, buvo davęs paleistam parlamentui dar vieną dieną, ketvirtadienį, pasirengti pirmalaikiams rinkimams.

Kroatijoje su vizitu esantis V.Juščenka pagrasino, kad dėl tokių Rados veiksmų atsisakys su savo politiniais priešininkais suderintos rinkimų datos – rugsėjo 30 dienos.

Vyriausybę remianti parlamento dauguma atsisakė pritarti opozicijos siūlymui tęsti sesiją iki ketvirtadienio vidurnakčio, ir apie 20 val. Rados pirmininko pirmasis pavaduotojas Adamas Martyniukas užbaigė parlamento posėdį pažadėdamas, kad deputatai penktadienį ryte pradės darbą nuo rinkimų įstatymo pataisų.

Keliomis valandomis anksčiau V.Juščenka pareikė, kad jeigu Rada negalės priimti visų būtinų įstatymų nustatytu laiku, jis, remiamas Rados mažumą sudarančių savo sąjungininkų, gali paskirti rinkimų datą liepos pabaigoje.

„Jeigu nebus (priimti sprendimai ketvirtadienį), Julijos Tymošenko blokas ir susivienijimas „Mūsų Ukraina” suvažiavimuose įformins deputatų pasitraukimą iš parlamento, ir tada po 60 dienų turės įvykti rinkimai – tai konstitucijos nuostata”, – pareiškė V.Juščenka spaudos konferencijoje Zagrebe.

Prezidentą remiančios frakcijos „Mūsų Ukraina” lyderis Viačeslavas Kyrylenka pranešė parlamento posėdyje, jog opozicija perdavė į Rados sekretoriatą 168 deputatų pareiškimus, kad jie pasitraukia iš parlamento frakcijų. To pakanka, kad šalies įstatymų leidžiamosios institucijos darbas būtų pripažintas nelegitiminiu.

Trečiadienį pagrindinis valstybės vadovo varžovas – ministras pirmininkas V.Janukovyčius pareiškė, kad V.Juščenkos skirto laiko gali neužtekti visiems kompromisiniams įstatymų projektams priimti.

V.Juščenka ir J.Tymošenko siūlė surengti rinkimus gegužės pabaigoje arba birželį, bet galiausiai prezidentas sutiko su premjero siūlymu rinkimus atidėti iki rudens.

Analitikai pažymi, kad kuo vėliau vyks rinkimai, tuo naudingiau V.Janukovyčiaus Regionų partijai, kontroliuojančiai vyriausybę ir parlamentą.

V.Juščenka ir V.Janukovičius sudarė paliaubas, kai jų ginčas vos neperaugo į jėgos struktūrų susirėmimą.

GINČAI RADOJE

Kai prezidentas trumpam sustabdė savo įsakus paleisti parlamentą, į Radą sugrįžo kelis mėnesius boikotavę posėdžius V.Janukovyčiaus oponentai – Julijos Tymošenko bloko ir „Mūsų Ukrainos” deputatai, bet netrukus parlamentarai vėl ėmė kivirčytis.

Ketvirtadienio rytą Aukščiausiosios Rados deputatai patvirtino per pirmąjį svarstymą valstybės biudžeto pataisas, kuriose numatė skirti lėšų pirmalaikiams parlamento rinkimams.

J.Tymošenkos blokas ir „Mūsų Ukraina” reikalavo nedelsiant priimti dokumentą ir per antrąjį svarstymą. Tačiau V.Janukovyčiaus sąjungininkas, parlamento pirmininkas Oleksandras Morozas pareiškė, kad kai kurie deputatai turi pastabų dėl šio įstatymo projekto, todėl galutinis balsavimas gali įvykti vėliau.

Kaip informavo pirmasis vicepremjeras, finansų ministras Mykola Azarovas, pristatęs valstybės biudžeto įstatymo pataisas, pirmalaikiams rinkimams numatyta skirti 365 mln. grivnų (72 mln. dolerių).

Deputatai ketvirtadienį taip pat priėmė dešimties įstatymų pataisas, kad šalis galėtų greičiau įstoti į Pasaulinę prekybos organizaciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.