ES ir Irano derybose branduoliniu klausimu persilaužimo nėra

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovui Javierui Solanai (Chavjerui Solanai) ir Irano derybininkui Ali Larijani (Aliui Laridžaniui) ketvirtadienį nepavyko rasti išeities iš aklavietės dėl Teherano branduolinės programos, bet jie susitarė vėl susitikti po dviejų savaičių.
„Manau, galime pasakyti, kad esminio persilaužimo nebuvo, bet padarėme pažangą kai kuriais svarbiais klausimais”, – sakė J.Solana žurnalistams po maždaug keturias valandas užtrukusių diskusijų.

„Svarbu tai, kad ketiname tęsti darbą intensyviau, nei … per pastaruosius kelis mėnesius”, – sakė jis.

J.Solana ir A.Larijani, kurie buvo susitikę Madride, susitarė po savaitės vėl kalbėtis šiuo klausimu, o po dviejų savaičių vėl susitikti, bet jiems nepavyko padaryti reikšmingos pažangos dėl pagrindinių klausimų – raginimų sustabdyti urano sodrinimo darbus ir Jungtinių Tautų (JT) sankcijų.

Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) praėjusią savaitę paskelbė griežtą ataskaitą, kurioje nurodė, kad Iranas toliau nepaiso JT reikalavimų sustabdyti urano sodrinimą ir trukdo dirbti agentūros inspektoriams.

„Esame gana rimtai nusiteikę dėl šios problemos … sprendimo kaip įmanoma greičiau, nes radome gerą bendrą pagrindą dirbti”, – sakė A.Larijani, kuris nepatikslino, koks tai klausimas ar problema.

Tai buvo antrasis J.Solanos ir A.Larijani susitikimas per kiek daugiau nei mėnesį, po nevaisingo susitikimo Turkijoje balandžio pabaigoje.

Iranas neigia, kad siekia branduolinių ginklų, ir sako, kad jo branduolinės programos tikslas yra vien elektros energijos gamyba.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.