Parlamentarui nebereikia ratuoto namo

Seimo narys Algirdas Ivanauskas pareiškė parduodantis į nemalonumus jį įklampinusį namą su ratais. Tautos išrinktasis tvirtina įstatymą pažeidęs ne iš piktos valios, o iš nežinojimo.

Seimo narys Algirdas Ivanauskas, prieš pusmetį Aukštaitijos nacionaliniame parke esančiame Šuminų kaime, Baluošo ežero pakrantėje, pasistatęs namą su ratais, vakar paskelbė jį parduodantis. Parlamentaras prisipažino pažeidęs Saugomų teritorijų įstatymą, tačiau atkakliai tvirtino tai padaręs ne tyčia, o iš nežinojimo.

Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcijos seniūno pavaduotojas A.Ivanauskas teigė parduosiantis namą su ratais, kurį jis linkęs vadinti transporto priemone.

Paieškos užtruko

Aukštaitijos nacionalinio parko direktorius Emanuelis Leškevičius teigė jau šią žiemą pastebėjęs, kad jo prižiūrimoje teritorijoje neleistinoje vietoje stovi namas su ratais. Tačiau nustatyti, kam jis priklauso, ir pareikalauti, kad būtų patrauktas iš etnografinio Šuminų kaimo teritorijos, E.Leškevičius nesuskubo.

„Bėda ta, kad šiame kaime sklypai išdalyti labai smulkiais rėželiais. Kai kurių jų plotis siekia vos penkis-dešimt metrų. Todėl mums net nebuvo aišku, ar tas nelemtas namas su ratais stovi vienam, ar galbūt net keliems savininkams priklausančiuose sklypuose. Kas kita, jei ant šio namo būtų buvęs transporto priemonės valstybinis numeris. Pagal jį būtume greitai nustatę savininką. Tad mūsų paieškos užtruko”, – apgailestavo jis.

Suko uodegą

Pasak E.Leškevičiaus, šią savaitę ėmus domėtis, kas yra žemės, ant kurios stovi mobilusis namas, savininkas ir pradėjus aiškėti, kad siūlo galas veda link Seimo nario A.Ivanausko, netikėtai prisistatė pats įstatymų leidėjas.

„Kai dabar prisimenu savo pokalbius su A.Ivanausku, man darosi labai liūdna. Įsivaizduokite, pirmą pokalbio dieną seimūnas sakė iš viso nieko nežinantis nei apie žemę prie Baluošo ežero Šuminų kaime, nei apie namą su ratais. Kitą dieną tas pats žmogus mane įtikinėjo, kad viskas padaryta tinkamai – namas su ratais, kurį pats A.Ivanauskas vadina transporto priemone, pastatytas laikantis visų įstatymų ir todėl esą niekam nenusižengta. Per trečią pokalbį Seimo narys jau prisipažino, kad žemė, ant kurios stovi ratuotas namas, priklauso jo dukros vadovaujamai Vilkaviškyje įsikūrusiai nekilnojamojo turto agentūrai (iki tapdamas Seimo nariu A.Ivanauskas buvo šios agentūros savininkas, – aut.past.). Ką dar išgirsiu iš šio žmogaus – nežinau. Tačiau vis dėlto esu gavęs jo atsiprašymą už pažeistą tvarką ir pažadą, jog nelemtąjį namą su ratais iš nacionalinio parko teritorijos jis išsiveš”, – nemalonaus pokalbio detalėmis dalijosi Aukštaitijos nacionalinio parko direktorius.

Kalbėjo nenoriai

Apie ratuotą namą LŽ kalbintas A.Ivanauskas buvo familiarus, kvietė į Šuminus ilsėtis, o galiausiai pasiūlė pirkti aptariamąjį namą su ratais. Pakartotinai pasiteiravus, ar tikrai jis parduoda ežero pakrantėje stovintį namą-vagoną, politikas atsakė teigiamai.

Seimo narys šį objektą buvo linkęs vadinti transporto priemone. Tai, kad ji neturi valstybinio numerio, jam nė motais. „Transporto priemonei numeris reikalingas tuomet, kai ji važiuoja, o savam kieme galiu pastatyti keliolika automobilių, ir niekam neužklius, kad jie be valstybinių numerių”, – savo nuomonę dėstė politikas.

Paklaustas, ar jau kokį kartą spėjo pailsėti parduoti numatytame name-vagone, A.Ivanauskas atsakė neigiamai. Pasidomėjus, gal ir daugiau tokių ar panašių gyventi tinkamų transporto priemonių turi ir jomis slapčia prekiauja, politikas itin pralinksmėjo, bet nuo atsakymo išsisuko.

Užteršė aplinką

Ratuotų namų, panašių į A.Ivanausko neleistinai pastatytąjį, 400 kvadratinių metų užimančioje Aukštaitijos nacionalinio parko teritorijoje, pasak jo direktoriaus, esama 4-5. Jie radosi jau seniai ir jų savininkų E.Leškevičius teigė dar nežinantis. Žinoma tik tai, kad vienas „vagonas” priklauso parke archeologinius tyrinėjimus atliekantiems mokslininkams. Su jais jau seniai vyksta derybos dėl jo nukėlimo, bet mokslininkai nelabai leidžiasi į kalbas.

Direktorius tvirtino artimiausiu metu būtinai susipažinsiąs ir su kitų namų-vagonų savininkais ir pareikalausiąs ratuotus namus išgabenti. „Šiuo metu sprendžiu rebusą – kaip traktuoti visus tuos ratuotus namus? Jei tai būtų transporto priemonė, ji turėtų turėti valstybinį numerį. Jei tokį namą vadinti statiniu – jis turėtų turėti pamatus. Tai nėra ir laikinas statinys”, – kalbėjo E.Leškevičius. Jis garantavo, kad ir kokiai kategorijai ratuotas namas būtų priskirtas, Aukštaitijos nacionalio parko teritorijoje jis stovėti negali.

E.Leškevičiaus teigimu, neleistinoje valstybės saugomos teritorijos vietoje pastatęs namą-vagoną A.Ivanauskas visų pirma vizualiai užteršė aplinką. „Įsivaizduojate, kaip atrodytų vaizdingosios mūsų ežerų pakrantės, jei jas apstatytų tokiais vagonėliais, kokiuose gyvena Amerikos, Didžiosios Britanijos varganieji?” – klausė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.