Putinas kaltina JAV imperializmu ir ginklavimosi varžybomis

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį apkaltino Vašingtoną imperializmu ir naujų ginklavimosi varžymų kurstymu, drauge patikindamas, kad Europos šalims Rusijos bijoti nereikia.

Likus savaitei iki Didžiojo aštuoneto šalių vadovų susitikimo ir mėnesiui iki

susitikimo Jungtinėse Valstijose su prezidentu George`u W.Bushu (Džordžu V.Bušu) V.Putinas pareiškė, kad antradienį įvykdyti dviejų naujų Rusijos raketų bandymai yra atsakas į Amerikos sprendimą dislokuoti Rytų Europoje priešraketinės gynybos sistemas.

„Ne mes naujo ginklavimosi varžymų etapo iniciatoriai”, – sakė V.Putinas spaudos konferencijoje Kremliuje.

„Šių Rusijos veiksmų nereikia bijoti, jie nėra agresyvūs. Jie – tik atsakas į gana griežtus ir neturinčius jokio pagrindo vienašališkus mūsų partnerių veiksmus” – pareiškė Rusijos prezidentas.

Artėjant rinkimams V.Putinas vis dažniau griebiasi rinkėjams patinkančios griežtos retorikos, kalbėdamas apie Vakarus.

Rusija antradienį išbandė strateginę balistinę raketą su keliomis kovinėmis galvutėmis ir naują sparnuotąją raketą. Ginkluotųjų pajėgų vadovybės nuomone, tokių raketų pakaks Rusijos saugumui užtikrinti per artimiausius 40 metų.

„Mūsų partneriai kaupia naują ginkluotę Rytų Europoje, – sakė V.Putinas. – Ką mums daryti? Mes negalime vienašališkai vykdyti (Įprastinės ginkluotės Europoje) sutarties, ir jos nevykdysime”.

Maskva griežtai kritikuoja JAV planus dislokuoti priešraketinės gynybos sistemos objektus Lenkijoje ir Čekijoje. Vašingtonas tikina, kad šių sistemų tikslas – apsiginti nuo galimo piktavalių šalių, prie kurių JAV priskiria Iraną ir Šiaurės Korėją, užpuolimo, bet Rusija čia įžvelgia grėsmę savo valstybės saugumui.

„Tarptautinės teisės normos pakeičiamos arba mėginama jas pakeisti vadinamuoju politiniu tikslingumu. Mūsų požiūriu, tai ne kas kita, kaip diktatas, ne kas kita, kaip imperializmas”, – pareiškė V.Putinas.

Vašingtonas kritikuoja Maskvą už žmogaus teisių pažeidimus ir demokratijos principų stoką, o ši sako, kad amerikiečių siekis primesti valią visam pasauliui mažina tarptautinį saugumą.

V.Putinas pabrėžė, jog Rusija buvo priversta kurti naujas raketas, kai JAV pasitraukė iš Įprastinės ginkluotės Europoje sutarties, siekdama dislokuoti savo PRG sistemas Europos žemyne.

„Mes juos iš karto įspėjome, jog žengsime atsakomuosius žingsnius, kad

išsaugotume strateginę pusiausvyrą pasaulyje”, – sakė Rusijos prezidentas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.