Pajūrio kurortuose – poilsiautojų viliotiniai

Vanduo, joga ir vėjaračiai

Neringiškiai šios vasaros naujove vadina… švarų ir kokybišką vandenį, kurio ilgai laukė vietos gyventojai ir poilsiautojai. Būtent šį mėnesį Neringoje bus baigta viena iš geriamojo vandens ir nuotekų valymo sistemos projektų dalių.

Nors, anot mero Viganto Giedraičio, aplinkui tiek daug vandens, tačiau Neringos išgaunamo vandens kokybė šiuo metu yra viena blogiausių šalyje.

Pasak Neringos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila” direktorės Reginos Kondraškinos, kokybiškas vandentiekio vanduo itin svarbus paslaugų sferoje, kur jis turi atrodyti savaime suprantamu dalyku, ypač užsieniečiams.

Neringos svečiams šią vasarą siūloma nauja pramoga – buriavimas sausumoje. Vienviečiai, bemotoriai bei nekeliantys triukšmo vėjaračiai gali pasiekti didelį greitį net mažose erdvėse, o užšalus Kuršių marioms važinėtis ir ledu.

Kol kas poilsiautojams buvo siūloma tik pora vėjaračių, tačiau jau nuo šiandien jų skaičius padidintas iki septynių. Išsinuomotais vėjaračiais bus galima važinėti Nidos oro uoste, o valanda tokio malonumo kainuos 60 litų.

Šią vasarą Nidoje važinės XVIII amžiaus stiliaus karieta „Viktorija”, traukiama ispanų veislės žirgo. Pirmieji išbandžiusieji transporto priemonę per vasaros sezono atidarymą buvo teatralizuota Prūsijos karalienės Luizės ir karaliaus Vilhelmo III pora. 15 minučių kelionė nėriniais puošto žirgo traukiama karieta kainuoja 50 litų.

Išnaudoti unikalią Neringos gamtą nuo šiol siūloma pasitelkiant jogos pamokas, kurias visą vasarą centriniame Nidos paplūdimyje ves jogos meistras Vytis Zabulėnas. Ryte pamokos bus nemokamos, o štai pavakaryje už atitinkamą mokestį pageidaujantieji galės lankyti jogos kursus.

Renginiams trūksta savaitgalių

Nida poilsiautojams pristato europietišką naujieną – virtualų boulingą, kurį pažaisti bus galima prieplaukoje naujai atidaromame sportinių žaidimų klube „Boulingas & fun”.

Lankytojai – pirmieji Rytų Europoje – galės išbandyti virtualų boulingą bei kitas pramogas, o klubo savininkai žada kokybišką ir azartišką laisvalaikio praleidimo formą šeimoms, draugams ir kitoms grupėms. Savaitgalį klubo terasoje skambės gyva muzika, o lankytojai internetu galės naudotis nemokamai.

Anot R. Kondraškinos, Neringos kultūrinė vasara tokia intensyvi, kad naujiems renginiams ir festivaliams pritrūksta savaitgalių. Tad ir šiemet bus siūlomi tradiciniai renginiai, tiesa, su skirtingomis nei anksčiau programomis.

Didžiausia staigmena žadama Joninių savaitgalį. Mažytė užuomina: tarptautinė šokių jurta, kur bus kviečiama ne tik žiūrėti, o ir išmokti rusų, lenkų, rumunų, meksikiečių, čigonų ir lietuvių tautinių šokių.

Birželio pabaigoje Lietuvos dailės muziejus Juodkrantėje planuoja Miniatiūrų muziejaus atkūrimą. Nuo 1976 iki 1989 metų veikusio muziejaus ekspozicija bus įkurta šalia bažnyčios, Liudviką Rėzą menančiame name.

SPA ir nakvynės kainos

Kai kurios apgyvendinimo įstaigos šią vasarą stengiasi įgyvendinti ankstesnius poilsiautojų apgailestavimus dėl SPA paslaugų stokos Neringoje.

Svečių namai „Palvė”, be vandens masažo paslaugos, šį mėnesį pasiūlys ir papildomų grožio procedūrų. Vasaros viduryje šalia atsinaujinusio restorano „Nidos seklyčia” pradės veikti nauji svečių namai, konferencijų salė, pirtis, kur taip pat bus teikiamos ir kai kurios SPA paslaugos.

Viešbutis „Linėja” taip pat pasitiks atsinaujinęs ne tik restorano interjeru, bet ir dviem konferencijų salėmis bei boulingu.

Pasak R. Kondraškinos, apgyvendinimo galimybės pagal kainų skalę Neringoje – didžiulės: nuo 25-30 litų už lovą iki 500 litų už apartamentus. Tiesa, tokios kainos galioja ne piko metu. Vėliau jos šokteli dvigubai, tad galimybę pailsėti pigiau siūloma išnaudoti iki liepos.

Prireiks storesnės piniginės

Neringiškiai apgailestauja, kad šią vasarą vykstant poilsiauti į Kuršių neriją teks pasiimti storesnes pinigines. Pabrangus keltams, už automobilio perkėlimą teks mokėti 40 litų, o keleiviams – po 2 litus. Prie Alksnynės posto dar reikės atseikėti 20 litų ekologinei rinkliavai.

Po Naujųjų metų pabrangusi elektra taip pat turėjo įtakos kainų kilstelėjimui. Dėl jos ir pakilusių keltų kainų Neringoje pabrango maisto produktai, o kavinėse ir restoranuose – patiekalai. Tiesa, raminama, jog tai nėra ženklus pabrangimas.

Nepaisant visko, neringiškiai tikina, jog švarūs paplūdimiai, grynas oras, ramybė ir unikali gamta nieko nekainuoja.

Daugėja lovų

Palangiškiai priblokšti staigmenomis ar naujomis, iš koto verčiančiomis, pramogomis šią vasarą neketina. Anot Palangos turizmo informacijos centro (TIC) darbuotojų, kasmet pasiūlyti radikalių pramogų neįmanoma. Tačiau naujovių esama.

Palanga šiemet gali pasigirti net keliomis įvairaus tipo naujomis apgyvendinimo įstaigomis, dar keliais šimtais padidinsiančiomis nakvynės vietų skaičių.

Gera naujiena ieškantiesiems nebrangios nakvynės – gegužę duris atvėrė jaunimo nakvynės namai, priklausantys poilsio namų kompleksui „Baltija”.

Tai vieninteliai tokio pobūdžio namai Palangoje ir vieni iš nedaugelio Lietuvoje. Idėjos jaunimo nakvynės namams buvo parsivežtos iš analogiškų įstaigų kitose Europos šalyse, o atnaujinti buvusio bendrabučio tipo kambariai tapo patogiais ir šiuolaikiškais.

124 vietų jaunimo nakvynės namuose, kaip ir kitose kurorto apgyvendinimo įstaigose, kainas diktuoja sezoniškumas, tad nakvynė su pusryčiais vienam žmogui čia kainuoja nuo 26 iki 46 litų.

Liepos pradžioje vietoje daugelį metų gyvavusių rašytojų poilsio namų duris atvers svečių namai-vila „Diemedis”. Čia bus galima apsigyventi turinčiuose savo istoriją – literatūrinio herojaus ar Lietuvos literatūros klasiko – bei atitinkamai pavadintuose kambariuose.

Lietuvos literatūros istoriją kūrusių J. Basanavičiaus, S. Daukanto, Maironio ar Salomėjos Nėries bei daugelio kitų rašytojų čia praleistas vasaras primins jų vardais pavadinti 18 dviviečių kambarių.

Čia bus ir Europos bei rusų literatūros klasikų rezidencijos, o restorano interjero pagrindą sudarys unikali skaitykla-biblioteka, kurioje bus galima aptikti retų knygų.

Nuo apartamentų iki pašiūrės

Anot Palangos TIC darbuotojų, apgyvendinimo įstaigų kainos, palyginti su pernai, arba nepasikeitusios, arba padidėjusios nežymiai – priklausomai nuo sezoniškumo ar apgyvendinimo įstaigos atsinaujinimo.

Kurorto viešbučiuose nakvynė žmogui kainuoja nuo 80 litų iki tūkstančio ir daugiau. Pigiau nei viešbutyje ji kainuos 70 narių vienijančioje organizacijoje „Svetingas šeimininkas”, kur siūloma nuo kambario daugiabutyje iki individualaus namo. Lova vienam žmogui kainuoja 25 litus, apartamentai – apie 300 litų.

Dar pigesnę nakvynę galima susirasti pakelėje arba prie autobusų stoties – už lovą mokant po 15-20 litų. Tiesa, toks variantas labiau tinka mėgstantiems rizikuoti, nes saldžios vilionės ir „100 metrų nuo jūros” gali baigtis kokioje nors pašiūrėje.

Beje, liepos-rugpjūčio mėnesiais nakvynė visuose apgyvendinimo sektoriuose pabrangsta.

Pasak Palangos TIC direktorės Allos Valužienės, kurorto viešbučiai stengiasi mažinti sezoniškumą, tad vis dygsta nauji korpusai ir plečiasi SPA paslaugų spektras – taip siekiant išnaudoti ir blogą orą.

Pramogos ir maistas

Per Palangos sezono atidarymą daugelis poilsiautojų išbandė siūlomą naujovę – pasivažinėjimą „easy-glider” (iš anglų kalbos išvertus reiškia lengvai sklandantis).

Novatoriškiausia šio amžiaus elektrinė transporto priemonė, greita ir nekenksminga aplinkai, padeda patogiai nusigauti iki norimos vietos ir treniruoti raumenis. Tyli vienratė priemonė gali išvystyti 20-24 km/h greitį.

Turizmo agentūra „Vivita”, pasiūliusi šią naujovę, šiuo metu turi 20 elektrinių transporto priemonių. Pusvalandis pasivažinėjimo ja atsieis 20 litų. Tiesa, poros vienračių agentūra jau neteko – pasidarbavo vagys.

Pasyvaus poilsio mėgėjams siūlomos pramoginės ir pažintinės ekskursijos su elektromobiliais.

Pasak Palangos kultūros centro renginių organizatorės Aušros Latonienės, naujų renginių šią vasarą neketinama pasiūlyti, tačiau tradicinių pakaktų kelioms kartoms, tad tegul poilsiautojai nors tuos pamato.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.