Piliečiai gali įgyti teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą

Iki rudens vidurio turėtų būti parengtos visos būtinos pataisos, kad kitąmet kiekvienas šalies pilietis galėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT).
Kaip rašo dienraštis „Kauno diena”, reformos metmenys numato galimybę į KT kreiptis visiems fiziniams ir juridiniams asmenims, tačiau bus ir tam tikrų tokio kreipimosi apribojimų.

„Į KT galės kreiptis tik tie asmenys, kurių teisės bei laisvės buvo pažeistos ir jie jau išnaudojo visas kitas teisines priemones tas teises apginti. Kitaip tariant, individualų konstitucinį skundą galės rašyti tik tie, kurie jau perėjo visas teismų pakopas ir mano, kad galutinis teismo sprendimas pažeidžia jų teises ir laisves”, – dienraštis cituoja Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) vadovą Julių Sabatauską.

Individualiai kreiptis į KT galima bus tik dėl Seimo priimtų įstatymų, Vyriausybės nutarimų ar prezidento dekretų, kurie galėjo tiesiogiai pažeisti asmens teises ir laisves. Jeigu KT priimtų nagrinėti skundą ir jį išnagrinėjęs nustatytų, kad skundžiamas teisės aktas prieštarauja Konstitucijai, asmuo įgytų teisę iš naujo teismuose ginčyti ankstesnį jo atžvilgiu priimtą neigiamą sprendimą ir taip galutinai laimėti bylą.

Šiuo metu į KT gali kreiptis Seimas arba jo narių grupė, prezidentas, Vyriausybė, visų lygių teismai.

Kiek valstybei kainuotų tokia konstitucinės teisės reforma, dar nėra suskaičiuota.

Pasak J.Sabatausko, KT tokiu atveju turėtų dirbti daugiau tarnautojų, tarp jų -ir teisės ekspertų, specialistų, kurie padėtų susitvarkyti su padidėjusiu skundų srautu.

Planuojama, kad ateityje būtų ir daugiau KT teisėjų – 12 ar 15, kai šiuo metu jų yra 9.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.