Rusija ir Gruzija pradėjo derybas dėl Rusijos narystės PPO

Gruzijos sostinėje Tbilisyje ketvirtadienį pradėtos Rusijos ir Gruzijos derybos dėl Rusijos narystės Pasaulio prekybos organizacijoje. Gruzijos delegacijai vadovauja šalies ekonominės plėtros viceministras Tamaras Kovziridzė, o Rusijos – Ekonominės plėtros ir prekybos ministerijos Prekybos derybų departamento direktorius Maksimas Medvedkovas.

Rusija derybas pradėjo pareiškimu, kad ji dėl narystės PPO jau suderėjo su 58 pasaulio valstybėmis. Paskutinė valstybė, su kuria dar nepavyko sutarti, yra Gruzija.

„Rusijos ir Gruzijos derybos gali baigtis labai greitai, bet gali trukti ir ilgai, – sakė Rusijos delegacijos vadovas M. Medvedkovas. – Būtina nustatyti, ar Gruzijos reikalavimai atitinka PPO normas”.

Pagrindinis nesutarimų objektas – pasienio punktai, ypač Abchazijoje ir Pietų Osetijoje. Gruzija nekontroliuoja nei šių teritorijų, nei pasienio punktų ir siūlo Maskvai punktus arba uždaryti, arba leisti ten dirbti ir Gruzijos pasienio bei sienos apsaugos pareigūnams.

Gruzijos užsienio reikalų ministras Gela Bežuašvilis mano, kad „pasienio punktus Abchazijoje ir Pietų Osetijoje turi kontroliuoti Gruzija”.

Tuo tarpu M. Medvedkovas mano, kad „derybų metu būtina nustatyti, ar tokie Gruzijos reikalavimai atitinka PPO normas”. Rusija nemano, kad pasienio punktų funkcionavimo klausimai yra reguliuojami derybose dėl PPO narystės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.