Lietuva pagal skaitmeninės galimybės indeksą užima 33 vietą

Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės pažymi, kad 2007 m. Pasaulinės informacinės visuomenės ataskaitos duomenimis Lietuva pagal skaitmeninės galimybės indeksą užima 33 vietą tarp 181 valstybės. Ją iš naujųjų ES valstybių narių aplenkia tik Estija ir Slovėnija. Pirmaujančių penketuke yra Korėja, Japonija, Danija, Islandija ir Singapūras.

Skaitmeninės galimybės indeksą, naudojamą Pasaulinės informacinės visuomenės ataskaitoje, sudaro 11 rodiklių. Šalių situacija informacijos ir ryšių technologijų (IRT) srityje vertinama pagal IRT kainas, skvarbą, galimybes jomis naudotis, augimą ir pan. Ataskaitoje vertinama skaitmeninė atskirtis ir pažanga, įgyvendinant Pasaulio viršūnių susitikimo informacinės visuomenės klausimais (WSIS) numatytus tikslus, kuriais iš esmės siekiama užtikrinti, kad daugiau nei pusė pasaulio gyventojų iki 2015 metų turėtų galimybę naudotis IRT. Skaitmeninės galimybės indeksas leidžia įvertinti šalių progresą informacinės visuomenės plėtros kontekste.

Ataskaitoje teigiama, kad pasaulyje vis didesnis žmonių skaičius naudojasi IRT teikiamomis galimybėmis ir tai sąlygoja skaitmeninės atskirties mažėjimą. Azijos ir Europos valstybės išlaiko lyderių pozicijas vertinant informacinės visuomenės plėtrą, tačiau pastebimas ir žymus Afrikos valstybių progresas. Prognozuojama, kad 2008 metų pradžioje bus 3 milijardai mobiliųjų telefonų vartotojų ir daugiau kaip vienas milijardas fiksuoto telefono ryšio vartotojų. Vienu iš pagrindinių uždavinių išlieka IRT pasitikėjimo ir saugumo kūrimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.