JT steigia teismą buvusio Libano premjero žudikams teisti

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba trečiadienį balsavo už tai, kad būtų įsteigtas tarptautinis teismas, kuris teistų asmenis, įtariamus Libano buvusio premjero Rafiqo al Hariri (Rafiko Harinio) nužudymu.

Teisiškai įpareigojamoje rezoliucijoje numatyta, kad 2006 metų JT ir Libano vyriausybės susitarimas įsteigti tokį teismą įsigalios birželio 10-ąją.

Balsavimas įvyko tokiu metu, kai Libane tvyro didelė įtampa, kurią padidino žmonių aukų pareikalavęs armijos ir vienos „al Qaeda” įkvėptos ginkluotos islamistų grupuotės konfliktas, taip pat – virtinė bombų sprogimų ir sustiprintas saugumas sostinėje Beirute ir aplink jį.

10 iš 15 Saugumo Tarybos narių balsavo už 1757-ąją rezoliuciją, o veto teisę turinčios Rusija ir Kinija bei trys nenuolatinės narės – Pietų Afrikos Respublika, Indonezija ir Kataras – susilaikė.

JT Saugumo Tarybos sprendimą įsteigti tribunolą, dėl kurio nesutaria Libano vyriausybė ir Sirijos remiama opozicija, nedelsdamas pasveikino R.al Hariri sūnus, antisiriškos daugumos parlamente lyderis Saadas.

Jo tėvas ir dar 22 žmonės žuvo 2005 metų vasarį per galingos bombos sprogimą, dėl kurio daug kas apkaltino Siriją. Damaskas tada buvo priverstas trauktis iš Libano po beveik 30 metų trukusio karinio ir politinio dominavimo šioje šalyje.

Pradinis JT atliktas R.al Hariri žūties aplinkybių tyrimas parodė, kad tai galėjo padaryti Sirija, bet ji neigė, kad yra kaip nors su tuo susijusi.

Libano prosiriška opozicija prieštarauja tam, kaip Vakarų remiama vyriausybė traktavo planus įsteigti šį JT globojamą teismą, ir kol kas sėkmingai blokavo jo steigimą.

Libano vyriausybė savo ruožtu kaltina Sirijos sąjungininkus bandymu sutrukdyti įsteigti tribunolą spaudžiant Damaskui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.