„Tėvystė tikrai veža”

Vaiko auginimo atostogų išėjęs Palangos prokuroras tikina su sunkumais nesusiduriantis. „Išgirdę, kad žadu eiti tėvystės atostogų, kone visi darbe žiūrėjo su šypsena. Visi buvo įsitikinę, kad po dviejų savaičių parbėgsiu atgal.

Bet aš visiems nosis nušluosčiau…” – keturių mėnesiukų sūnelį Astijų glausdamas prie skruosto pasakojo prokuroras Marius Kairys, beje, tokiu savo pavyzdžiu užkrėtęs ir kitą kolegą, kuris taip pat pasiryžo išeiti tėvystės atostogų.

Tai, kad Lietuvoje auginti mažametį vaiką namuose lieka ne mama, o tėvas, – jau nebe naujiena. Įdomu tai, kad iš tokių vyrų retai tenka išgirsti, kad vaiką auginti sunku.

Gal tiesiog tėvui atrodo nevyriška guostis, kad vaiko priežiūra vargina? – artėjant Tėvo dienai bandau provokuoti M. Kairį.

„O kuo guostis? Šiais laikais, kai nereikia plauti vystyklų, lengva pagaminti mišinuką, – vaiką auginti vieni juokai. Dirbti daug sunkiau. Dabar man poilsis. Atostogos. Aš kone penkerius metus neturėjau normalių atostogų, tad dabar „kaifuoju”, – tikina Palangoje gyvenantis prokuroras.

Tačiau jis sutinka, kad kalba gal būtų ir visai kitokia, jei vaikas būtų neramus. Laimei, jaunai šeimai pasisekė – Astijų jie vadina auksiniu vaiku. Vien tai, kad jis visuomet vakarais užmiega 21 valandą, o paskui keliasi pavalgyti tik apie 6 valandą ryte, daugeliui mažylius auginančių tėvų gali sukelti pavydą.

Racionalus sprendimas

Atvykę pas Kairius ryte randame namuose abu tėvelius. Notarės padėjėja dirbanti žmona Ema džiaugiasi, kad turi laisvą pusdienį. Deja, taip būna labai retai. Paprastai ji dirba nuo 9 ryto iki 18 valandos vakaro.

„Mažylis miega”, – paaiškina tėvai, tačiau, kai nueiname kartu į miegamąjį, randame jį jau pabudusį ir kuo ramiausiai gulintį savo lovelėje.

„Matote, koks ramus vaikas, argi su tokiu gali būti sunku?” – šypsosi jaunasis tėvelis.

Kaip nusprendėte, kad sūnelį namuose augins Marius? – klausiu, kai visa šeima susėda pokalbio.

Ema: Vos tik pradėjau lauktis, buvome nusprendę, kad geriau bus, jei su vaikeliu namuose liks Marius. Tiesiog racionaliai paskaičiavome, kad finansiškai bus lengviau. Mat aš prieš nėštumą dirbau tik trumpą laiką ir tik už minimalų atlygį.

Marius: O aš dabar realiai nuo atlyginimo prarandu tik 200 litų. Be to, norėjau per tuos metus pagaliau užbaigti magistrantūros studijas.

Pavyksta dar ir mokytis?

Marius: Mokausi savaitgaliais. Savaitgaliais man Ema leidžia skirti laiko sau. Tuomet ji ir naktį keliasi. O darbo dienomis naktimis keliuosi aš.

Ema: Būna kartais, kad vaikui pradėjus verkti, vienas kitą koja pabaksnojame, neva, gal galėtum tu atsikelti. Aš dažniau šitaip piktnaudžiauju…

Aplinkiniai vertino skeptiškai

Kaip reagavo aplinkiniai, sužinoję, kad Marius liks namuose su Astijumi.

Ema: Daugelis žiūrėjo skeptiškai. Ypač vyresnės kartos atstovai protino, kad vaikui reikia mamos. Man buvo keisti tokie pasakymai. Juk mama niekur nedingsta. Užtat dabar sūnaus ryšys yra vienodai stiprus tiek su mamini, tiek su tėvu. Tiesa, man reikia įdėti daugiau pastangų, kad Astijus nusišypsotų, o vos pamato Marių – išsišiepia.

Nepasiilgstate per dieną vaiko?

Ema: Aš jo pasiilgstu net tuomet, kai esu namuose, šalia jo, o jis miega…

Marius: Tuomet Ema sako, pasiilgau lėliuko, ar galiu atsinešti į lovą… Sakau, jei po to nuneši atgal į lovytę, – atsinešk. Nes dažnai būna, kad taip visi ir sumingame, o tuomet niekas nebenori keltis. Tenka man.

Ema: O šiaip per dieną mes nuolat su Mariumi bendraujame telefonu. Jis nuolat paskambina, jei nutinka kas nors džiaugsmingo.

Marius: Be to, kartu pietaujame. Rytais mes visi kartu keliamės. Tuomet su Astijumi nuvežame mamą į darbelį, o patys vaikštome po parką, sėdime kavinėse, bendrauju su draugais. Žodžiu, kartais atrodo, kad mano gyvenimas niekuo nepasikeitė. Dabar, kai geras oras, visą dieną taip ir pravaikščiojame mieste. Paskui pasiimame Emą iš darbo ir visi kartu grįžtame.

Vyrai nepavargsta?

Galbūt daugeliui moterų reikėtų pasimokyti iš vyrų, kaip leisti laiką su mažais vaikais. Juk dažnai moterys užkrauna save begale papildomų darbų – reikia ir namus tvarkyti, ir vyrui pietus, vakarienę paruošti…

Marius: Aš dulkes galiu nuvalyti, kambarius išsiurbti, bet valgyti neverdu. Nemoku. Negi virsiu kasdien kiaušinius? Indų plauti irgi nereikia – sudedu į indaplovę, ir tiek.

Ema: Aš su vaiku po gimimo buvau 56 dienas – tiek, kiek priklauso mamai, kai vyras pasiima tėvystės atostogų. Per dvi savaites pasidariau pikta, atrodė, kad nieko nebespėju – tiek darbų prisikaupdavo. Matyt, moterys, pagimdžius vaiką, pasidaro labai smulkmeniškos. Atrodo, kad vaiką reikia šimtą kartų perrengti, atsiranda nesveikas pedantiškumo jausmas, vadinamasis lizdelio sukimo sindromas. O rezultatas – išvargusi ir viskuo nepatenkinta.

O vyras į viską žiūri kitaip. Ar jis su vaiku, ar be vaiko, jis vis tiek gyvena savo gyvenimą. Negi tu vyrą pririši prie namų? Marius vaikšto su Astijumi po kavines, bendrauja su draugais, bet užtai yra patenkintas ir nepavargęs.

Bet juk vaiką reikia ir pervystyti ir pamaitinti, o kavinėse ne visur yra tam pritaikytų patalpų.

Marius: Nematau jokios problemos. Padavėjų paprašau – mišinuką pašildo. Jos mane ir parūkyti į lauką išleidžia, o pačios vaiką prižiūri. O pervystyti vaiką gali ir vežimėlyje.

Nori ir „pasiganyti”

Ar sulaukiate smalsių praeivių žvilgsnių?

Marius: Ne. Niekas nekreipia jokio dėmesio. Aš ir pats matau nemažai tėvų, vaikščiojančių su vežimėliais. Mačiau vieną vyrą, kuris vienas pats vežioja dvynukus.

Gal tokie vyrai bando susipažinti? Juk mamos dažnai susiranda vadinamąsias vežimėlių drauges.

Marius: Praeiname pro šalį ir vienas į kitą net nedirstelime. O kam reikia vežimėlių draugų? Su vienu vaiku ramiau. Nes kartais, kai būna daugiau vaikų ir vienas iš jų neramus, – įsiaudrina ir kiti.

Ema, o nebūna, kad Marius prašytų jūsų, kad išleistumėte jį vieną pasiganyti?

Būna. Nori nueiti ir vienas su draugais pabūti. Bet nedažnai. Šito būtinai reikia, nors valandėlei nuo visko atitrūkti. Aš pati atsimenu, kai pirmą mėnesį buvau su vaiku, norėdavau nors valandėlei viena į parduotuvę nueiti.

Mariau, skaitytojai nepatikės, kad viskas jums taip paprasta. Atrodo, kad vaiką auginti jums tarsi kurorte gulėti. Negi nieko nėra sunkaus?

Sunkaus? Ne. Tėvystė tikrai veža.

„Atostogaujančių” tėvų daugėja

„Sodros” duomenimis, šiemet pirmąjį ketvirtį Lietuvoje tėvystės atostogų, kol vaikui sueis vieneri metai, iš viso išėjo 588 vyrai.

Palyginti, praėjusiais metais tuo pat metu tokių tėvų buvo mažiau – 414.

Nemažai tėvų pasiima ir jiems priklausančias mėnesio atostogas, kol vaikui sueis mėnuo.

2006-aisiais tokių atostogų išėjo 3085 asmenys, o šiemet per pirmąjį ketvirtį – 1997 vyrai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.