Uždrausta realizuoti žuvų konservus dėl per didelio teršalų kiekio

Vilniaus miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dėl padidinto benzo(a)pireno kiekio uždraudė realizuoti Latvijos įmonėje „Gausma-A” pagamintų šprotų aliejuje „Rygos auksas” konservų partiją.

Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, atlikdami maisto produktų kontrolę, iš prekybos centro Maxima LT, UAB (Žalgirio g. 105, Vilnius) atrinko 5 vnt. po 160 g šprotų konservų ir paėmė mėginius benzo(a)pireno kiekiui nustatyti.

Atlikus mėginių tyrimus Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje nustatyta, kad benzo(a)pireno kiekis šiuose konservuose yra 6,9±1,4 µg/kg, tačiau didžiausia leistina šio teršalo koncentracija yra 5µg/kg (Komisijos Reglamentas (EB) Nr. 208/2005 iš dalies keičiantis reglamentą (EB) Nr. 466/2001 dėl policiklinių aromatinių angliavandenilių).

Vilniaus miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai nustatė, kad latviški šprotai aliejuje dėžutėse po 160 g yra gauti iš UAB „Tikras kelias”, tinkamumo vartoti terminas iki 2008-05-22.

Iš viso buvo įvežta 4968 šprotų konservų dėžučių po 160 g, kurie buvo išplatinti Maxima LT, UAB tinkluose. Maxima LT, UAB buvo įpareigota išimti iš rinkos nekokybiškus šprotus aliejuje „Rygos auksas”.

Benzo(a)pireno teršalai turi kancerogeninį poveikį. Aukštas užteršimo lygis gali susidaryti žuvyje dėl aplinkos užterštumo, pvz., naftai išsiliejus į jūrą, ar rūkymo, kaitinimo metu, kai sudaromos palankios sąlygos tiesioginiam sąlyčiui su degimo produktais.

Nedideli benzo(a)pireno kiekiai žmogaus sveikatai nepavojingi, tačiau pagal Europos Sąjungos reikalavimus šios medžiagos koncentracija maisto produktuose negali viršyti teisės aktais reglamentuojamų normų.

Šiais metais tai antras atvejis, kai latviškuose šprotuose nustatytas per didelis benzo(a)pireno kiekis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Uždrausta realizuoti žuvų konservus dėl per didelio teršalų kiekio"

  1. jolucka

    megerai…. 😡

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.