Mažeikiuose pasieniečiai likvidavo įspūdingą pilstuko fabriką

Šiaulių rinktinės pasieniečiai Mažeikiuose likvidavo, spėjama, neįtikėtinais mastais veikusį falsifikuotų alkoholinių gėrimų fabriką.

Į VSAT pareigūnų rankas pateko pusšeštos tonos įvairių alkoholinių gėrimų klastočių ir žaliavos esą rusiškiems falsifikatams gaminti, degtinės varymo ir išpilstymo įranga. Čia pat aptikti kalnai kamštelių, etikečių ir banderolių skaičiuojami dešimtimis dėžių.

Sėkminga pasieniečių operacija prasidėjo antradienį, kai vienoje Mažeikių rajono sodų bendrijoje Šiaulių rinktinės operatyvininkai aptiko mikroautobusą „Renault Master”. Jo salonas buvo kimšte prikimštas dėžių su rūkalais ir plastmasinių 30 litrų talpos bakelių su skysčiu, skleidžiančiu aštrų alkoholio kvapą. Rastos net 96 dėžės, iš viso 48 tūkst. pakelių, cigarečių „Prima” su rusiško pavyzdžio akcizo mokesčio ženklais ir 2 tūkstančiai 250 litrų svaigalų.

Iškart po to Šiaulių rinktinės pasieniečių pajėgos ėmėsi tikrinti Mažeikiuose esančias patalpas, kuriose anksčiau veikė lentpjūvė. Paaiškėjo, kad vienoje patalpoje degtindariai užsiiminėjo iš pažiūros nenusikalstama veikla, t. y. plovė butelius, valė nuo jų etiketes, sandėliavo stiklinę ir plastmasinę tarą.

Tačiau tęsiant apžiūrą išvystas vaizdas abstulbino VSAT pareigūnus – pirmosios patalpos sienoje atkėlus į akis nekrentančią netašytų lentų plokštę, paaiškėjo, kas iš tiesų vyksta buvusioje lentpjūvėje. Pasieniečiai nustatė, kad čia veikė ištisas falsifikuotų svaigalų gamybos fabrikas. VSAT pareigūnai rado elektrinius siurblius, ant sienų sukabinėtas įvairias gumines žarnas, filtrus, svaigalų išpilstymo ir pakavimo įrangą.

Čia pat aptikta daugybė įvairių talpų – nuo plastmasinių butelių iki 200 litrų statinių. Dalis jų buvo sklidinos aštraus kvapo įvairių spalvų skysčių. Iš viso rasta 2 tūkstančiai 50 litrų įvairių skiediklių, langų plovimo skysčio, kitos alkoholio turinčios žaliavos, skirtos falsifikuotiems svaigalams gaminti.

Šalia buvo saugoma dar tūkstantis 150 litrų jau esą Rusijoje „pagamintų” alkoholinių gėrimų, išpilstytų į butelius su įvairiomis rusiškomis etiketėmis nuo degtinės, brendžio, viskio, likerio, trauktinių ir pan.

Dalis patalpos buvo verste užversta tuščiais stikliniais ir plastmasiniais buteliais – taros rasta net 400 dėžių. Dar dvidešimtyje dėžių buvo sudėtos krūvos įvairių alkoholinių gėrimų etikečių ir Rusijos Federacijos pavyzdžio banderolių. Rasta ir 300 vienetų įvairių plastmasinių indų, kurių talpa – nuo 10 iki 30 litrų, maždaug 20 dėžių įvairių spalvų kamštelių, 15 tuščių 200 litrų talpos statinių.

Greta buvo pastatytas stalas, ant kurio falsifikuotų svaigalų gamyba vertęsi asmenys ant etikečių spaudais žymėjo svaigalų „pagaminimo” datą. Ant sienos kabojo kartono skiautės, kuriose buvo surašyti svaigalų gamybos „receptai” – kiek ir kokios medžiagos reikia dėti, norint pagaminti tam tikro stiprumo ir spalvos alkoholio surogatą. Pavyzdžiui, „Kliukvennaja nastoika” (esą spanguolių trauktinė), anot degtindarių „recepto”, gaunama sumaišius „4 kg cukraus, 5 kg cemento, 400 g dažų, 25 štukas spanguolių sirupo” (sudedamųjų dalių pavadinimai netaisyti – VSAT past.).

Viskis „Ochota” gamintas pagal tokį „receptą”: „1 litras dažų, 250 gramų ąžuolų, 8 vienetų persikų sirupo ir 80 gramų ekstrakto „Barbaris”.

VSAT operatyvininkai aiškinasi asmenis, susijusius su šia neteisėta veikla. Šiuo metu dar tikslinami rastųjų surogatinių svaigalų kiekiai. Tikslią jų kilmę ir sudėtį nustatys ekspertai.

Visa įranga, svaigalai ir žaliavos, kontrabandinės cigaretės bei automobilis laikinai saugomi VSAT Mažeikių užkardoje.

Dėl kontrabandos ir neteisėtos alkoholinių gėrimų gamybos VSAT Šiaulių rinktinėje pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.