Stringančios postų dalybos graso chaosu

Postų dalybos naujos kadencijos Klaipėdos miesto taryboje akivaizdžiai užtruko – iki šiol neišrinktas nė vieno komiteto pirmininkas, o jų posėdžiams ir toliau paeiliui vadovauja vis kitas komiteto narys.

Vadovaujantis vis dar galiojančiu praėjusios kadencijos miesto Tarybos statutu, komitetų pirmininkai ir pavaduotojai turi būti išrinkti ne vėliau nei per 30 dienų nuo pirmo Savivaldybės tarybos posėdžio. Pirmą kartą naujos kadencijos miesto Tarybos nariai rinkosi dar balandžio 5-ąją.

Opozicijos lyderio Artūro Šulco išvada negailestinga: „Valdančioji dauguma nesugeba tinkamai organizuoti Tarybos darbo.”

Tuo tarpu uostamiesčio meras Rimantas Taraškevičius esamos padėties dramatizuoti nelinkęs. Jo įsitikinimu, visi šie organizaciniai reikalai anksčiau ar vėliau tikrai bus sutvarkyti.

Priminsime, kad dar balandį keturiolika narių miesto Taryboje turinti vadinamoji Permainų koalicija valdančiajai daugumai pateikė du pasiūlymus.

Pagal vieną iš jų, dauguma renkasi tris komitetus, kuriems ji norėtų vadovauti, o pirmininkavimą likusiems keturiems perleidžia opozicijos atstovams. „Jei šis pasiūlymas valdančiajai daugumai pasirodytų esąs nepriimtinas, mes sutinkame vadovauti trims komitetams, tačiau šiuo atveju teisė rinktis turėtų būti suteikta mums”, – tąsyk opozicijos planus rikiavo jos lyderis Artūras Šulcas.

Valdančiajai daugumai šiam pasiūlymui apmąstyti ir savo pozicijai išdėstyti prireikė bemaž mėnesio. Pasak R. Taraškevičiaus, valdantieji sutinka, kad opozicija vadovautų Miesto ūkio, Savivaldybės turto komitetams. Permainų koalicijos atstovas, mero nuomone, galėtų vadovauti ir paskutiniame miesto Tarybos posėdyje sudarytam Kontrolės komitetui. Be to, opozicijos atstovams ketinama suteikti galimybę aktyviau dalyvauti Savivaldybės įmonių valdymo procesuose.

„Mūsų toks pasiūlymas netenkina”, – sakė A. Šulcas.

Dar prieš pradedant derybas, sakė opozicijos lyderis, – buvo nutarta, kad nė vieno komiteto pirmininkas nebus renkamas tol, kol šiuo klausimu nebus pasiektas principinis pozicijos ir opozicijos susitarimas. Šis susitarimas galiojo iki praėjusį ketvirtadienį vykusio miesto Tarybos posėdžio. „Dabar moratoriumas baigėsi, matyt, prasidės bandymai išrinkti bent jau kai kurių komitetų pirmininkus”, – prognozavo A. Šulcas.

Balandžio 19-ąją posėdžiavusi miesto Taryba sudarė septynis – Teritorijų planavimo, Strateginės plėtros, Miesto ūkio, Ugdymo ir jaunimo, Savivaldybės turto, Socialinių reikalų bei Finansų ir ekonomikos komitetus.

Pasak opozicijos lyderio, po penkis narius turinčiuose Finansų ir ekonomikos, Teritorijų planavimo ir Socialinių reikalų komitetuose gal ir pavyks susitarti, tačiau ten, kur pozicijos ir opozicijos narių yra po lygiai, gali atsitikti taip, kad šiems atskirai susirinkus bus išrinkti du pirmininkai. „Tada susidarys dvivaldystė, prasidės stumdymasis”, – galimą įvykių eigą modeliavo A. Šulcas.

„Jokios tragedijos čia neįžiūriu. Manau, tuose komitetuose, kur tai įmanoma, pirmininkus reikia išrinkti, o dėl kitų pozicijų – derėtis toliau”, – sakė R. Taraškevičius.

Jau bandyta išrinkti Miesto ūkio komiteto vadovą, tačiau nesėkmingai. Vidmanto Plečkaičio pasiūlymui išsirinkti pirmininką pasipriešino opozicijos atstovai Naglis Puteikis ir Antanas Gintautas Murauskas – esą dar būtina palaukti ir pažiūrėti, kaip klostysis reikalai kituose komitetuose.

Iki šiol neišrinkta ir Etikos komisija. Nors šis klausimas ir buvo įtrauktas į paskutinio Tarybos posėdžio darbotvarkę, jo svarstymą nutarta atidėti.

R. Taraškevičiaus įsitikinimu, visi čia suminėti nesklandumai esą neesminiai. Mero nuomone, kur svarbiau tai, kaip dirba pati Taryba. „O kad ji išties sugeba sparčiai ir darniai dirbti, buvo galima įsitikinti per praėjusią savaitę vykusį posėdį, kai gana sklandžiai buvo priimta per 40 sprendimų”, – teigia miesto vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.