Moldova svarsto galimybę atsiųsti savo specialistus į Lietuvos misiją Afganistane

Moldova svarsto galimybę atsiųsti savo specialistus į Lietuvos vadovaujamą misiją Afganistano Goro provincijoje bei suinteresuota karininkų studijomis Lietuvos ir Aljanso karinėse mokslo įstaigose.

Tai BNS antradienį sakė Moldovoje su dviejų dienų oficialiu vizitu viešintis Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

„Artimiausiu metu turėtume sulaukti pasiūlymų iš Moldovos dėl jų kariuomenės specialistų – medikų, inžinierių – siuntimo į Lietuvos vadovaujamą Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupę. Moldova tai labai rimtai svarsto”, – sakė J.Olekas.

Jo teigimu, vizito metu taip pat aptarta galimybė Moldovos karininkams studijuoti Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje bei Estijoje esančiame Baltijos gynybos koledže.

Pasak Lietuvos ministro, susitikimuose su Moldovos prezidentu Vladimiru Voroninu, parlamento pirmininku Marianu Lupu, gynybos ministru Valeriu Plesca, užsienio reikalų ir europinės integracijos ministru Andrejumi Stratanu buvo kalbėta apie „įšaldyto” Padnestrės konflikto sprendimo būdus.

Moldovai priklausantis Padnestrės regionas yra pasiskelbęs nepriklausomybę, kurios tarptautinė bendruomenė nepripažįsta. Jau penkiolika metų Moldovai nepavyksta sureguliuoti šio konflikto.

„Kalbėdami apie Padnestrės problemą, pabrėžėme, kad Lietuva remia vykstantį tarptautinį dialogą pagal formulę „5+2″, pritariame Moldovos siekiams”, – BNS sakė J.Olekas.

Pagal 2005 metų rudenį patvirtintą schemą, derybose dėl konflikto tarp Moldovos ir Padnestrės sureguliavimo dalyvauja Rusija, Ukraina, Moldova, Padnestrė bei Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija, derybas stebi JAV ir Europos Sąjunga. Derybomis siekiama Rusijos kariuomenės grupuotės išvedimo iš Padnestrės, politinio dialogo, demokratinių rinkimų separatistiniame regione.

Moldova, taip pat Ukraina bei Vakarų šalys, įtaria, jog į kompromisus nesileidžiantys Padnestrės lyderiai užsiima didelio masto kontrabanda, ir jau seniai yra paraginusios griežčiau kontroliuoti regione veikiančias gamyklas. Kai kuriose jų gaminami sudėtingi ginklai. Savo ruožtu, Ukraina jau kuris laikas neįsileidžia iš Padnestrės krovinių, neturinčių Moldovos muitinės antspaudo.

Muitinės režimą Padnestrės pasienyje su Ukraina padeda įgyvendinti ir Lietuvos deleguoti muitininkai.

Pastaraisiais mėnesiais suintensyvėjo Lietuvos ir Moldovos politinis ir gynybos bendradariavimas.

Pernai lapkritį Moldovoje apsilankė Lietuvos premjeras Gediminas Kirkilas, šiemet kovą į Lietuvą su vizitu buvo atvykęs premjeras Vasilė Tarlevas. Lietuva teikia pagalbą Moldovai vykdant reformas ir įgyvendinant ES-Moldovos Veiksmų planą.

Praėjusiais metais Moldovoje buvo akredituotas pirmasis Lietuvos gynybos atašė pulkininkas leitenantas Virginijus Vilkelis, Lietuvoje su oficialiu vizitu lankėsi ir susitarimą dėl bendradarbiavimo gynybos srityje pasirašė Moldovos gynybos ministras V.Plesca.

Lietuva konsultuoja Moldovą gynybos reformų srityje ir viešųjų ryšių srityse, kviečia jos karininkus į Lietuvoje organizuojamus edukacinius seminarus, tarptautinius kursus Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje ir stebėtojus į karines pratybas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.